Dronen piti toimittaa ruokaa – putosi näytöslennolla

”Aina ei mene, kuten on suunniteltu”.

Verkkokauppa kasvaa ja erilaisia toimitustapoja kehitellään jatkuvasti. Yksi toimitustapa on drone, joilla toimitetaan jonkun verran osassa maailmaa, kuten Australiassa, jo nyt. Myös Suomessa esimerkiksi Fazer on pilotoinut dronetoimituksia. 

Naapurimaassa Ruotsissa Aerit-niminen yhtiö tähtää toimittamaan ruokaa droneilla. Nyt heillä on myös tarvittavat luvat ja testilennot ovat alkaneet läntisessä Ruotsissa.

Ilmoitus

Eilen oli vuorossa numerojärjestyksessään toinen näytös, jota oli seuraamassa muun muassa median edustajia, ja tarkoituksena oli poimia ruokatavara piknikviltiltä, kuljettaa sitä pieni matka ilmassa ja toimittaa se sitten perille. 

Kameroiden edessä tehty testilento ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Aeritin kehittämä drone nimittäin putosi ja romuttui laskussa - jo toistamiseen. Sama epäonni kävi myös ensimmäisellä testilennolla, mikä loppui ”kovaan laskuun”.

Yhtiön mukaan toinen testilento oli kuitenkin melko onnistunut, koska drone haki ruokatavaran ja lensi pitemmän matkaa. Tekniset ongelmat aiheuttivat kuitenkin haverin toimituksen yhteydessä. Ruotsin Televisio onnistui myös kuvaamaan epäonnistumisen ja sen voi käydä katsomassa täällä.

Turvallisuusmenettelymme jälkeen käyttäjä otti hallinnan ja pysäytti moottorivirran. Tämä sai dronen putoamaan turvalliseen paikkaan kahden metrin korkeudelta, Alexander Perrien, yksi Aeritin perustajista kertoo.

Lento tehtiin yhteistyössä paikallisen hallinnon, Region Hallandin kanssa. Nyt drone on ajettu verstaalle Tukholmaan, jossa se korjataan ja siihen tehdään tarvittavat tekniset ja operatiiviset säädöt. Uusi koelento on todennäköisesti tiedossa lähiaikoina.