Maaseutu kutsuu – koti-isästä teknologiayrityksen keulakuvaksi

ProLocalis on enemmän kuin lähiruokaa - se on "Local Lifestyle", sanoo Christos Granqvist, idean isä.

ProLocalis-sovellus kokoaa suomalaiset pientuottajat, nähtävyydet ja paljon muuta. Kun koronapandemia pisti yhteiskunnan sekaisin, yhteisöllisyyden ja lähellä tuotetun ruuan sekä palveluiden arvostus kasvoi. ProLocalis vastaa tähän kysyntään.

Christos Granqvist oli juuri jäänyt koti-isäksi, kun idea ProLocaliksesta alkoi kyteä päässä. Omaa sukutilaa piti markkinoida ja naapuri tarvitsi apua samassa asiassa.

Ilmoitus

Granqvist lähti hakemaan idealleen rahoitusta, jota löytyi. Tarvittiin kehitystyötä ja projekti pilotoitiin Kaliforniassa Yhdysvalloissa, kunnes se viime vuonna näki päivänvalonsa Suomessa.

Tänä päivänä ProLocalis-sovelluksessa on mukana 300 tuottajaa.

Tuottajien keskuudessa tämä on otettu todella hyvin vastaan, Christos Granqvist kertoo ja jatkaa, ettei sovellus ole pelkästään lähiruokaa vaan ”Local Lifestyle”.

ProLocaliksen kartalta löytyy pientuottajia koko Suomen alueelta ja siitä hyötyvät niin ikään kauempaa tulleet turistit, sillä palvelu on myös englanniksi.

Pikkuhiljaa sovellus on tarkoitus lanseerata myös ulkomailla.

Ruotsiin, Baltiaan. Tämä on ”Born global”, Granvist sanoo ja kertoo, että markkinointitutkimusta on tehty Yhdysvalloissa, jossa volyymit ovat aivan omaa luokkaansa.

Sovellus sopii niin lähiruokaa etsivälle kuin lomailumielessä liikenteessä olevalle.

Ruokaa, kaikkia palveluita. Esimerkiksi, jos perhe on lähdössä käymään Keski-Suomessa, sovelluksesta voi katsoa, mistä saa ruokaa ja polttopuut.

Ilmoitus

ProLocaliksessa on kuusi eri kategoriaa: ruoka, juoma, käsityö, taide, turismi ja elämykset, joten sieltä löytyy jokaisen tarpeisiin jotain mukavaa nyt, kun maiden rajat ovat kiinni ja matkailu kotimaassa tulee todennäköisesti nousemaan arvoon arvaamattomaan.

 

Maaseudun iloa

Christos Granqvist vietti pari vuosikymmentä merillä, kävi Helsingissä opiskelemassa ja vaimonhakuretkellä, kunnes omalla sukutilalla tapahtui muutoksia. Pienten lasten isästä, joka karvasti ajatusta, että lapset kasvavat somepuheluiden maailmassa, tuli pikkuhiljaa myös ProLocaliksen toimitusjohtaja.

Olen enemmänkin tiimin vetäjä, lipunkantaja ja sanomanviejä, hän kertoo ja toteaa, ettei ole erityisen kiinnostunut toimitusjohtajan tittelistä.

Lipunkantajan ja sanomanviejän nimitykset sopivat hänelle hyvin, sillä hän tuo maaseudun lähelle ihmistä.

ProLocaliksen lisäksi hänellä on sukutilansa mailla eläintila– monia rescue-eläimiä ja niiden kanssa hän tekee käyntejä muun muassa kivilähiössä kasvaneiden lasten luona ja vanhainkodeissa.

Se tunne, mikä lapsessa tai vanhuksessa tapahtuu, kun hän saa koskettaa lammasta, Christos Granqvist kuvailee.

Hän vie maaseuden iloa sinne, missä sitä ei muutoin ole – livenä kaupunkeihin ja vanhainkoteihin sekä sovelluksen muodossa puhelimeen, jonka avulla voi suunnistaa kohti kotimaan nähtävyyksiä.

 

Helsingin torit kuntoon

Kun ProLocalis oli saanut paljon mediahuomiota, häneen otettiin yhteyttä Helsingin Kaupungista. Granqvist pyydettiin apuun, jotta toreille saataisiin eloa kotimaisten tuottajien muodossa.

Näin syntyi Helsinki Farmers Market, hän sanoo ja kertoo, että se on kiertävä toritapahtuma, joka tuo pientuottajien valikoiman helsinkiläisten kädenulottuville.

ProLocalis on mukana myös kotitila.fi-verkkokaupassa, jonka myynti räjähti koronan myötä. Verkkoliike tarjoaa elintarvikkeet ynnä muut tuottajalta suoraan kuluttajan kotiovelle, ja samaan verkostoon kuuluu myös Suomen Pientuottajatukku.

Uutta on myös se, että ensi viikolla avataan kaksi liikettä.

1.6 aloitetaan kaksi fyysistä liikettä ja prokotitila.fi, joka on tarkoitettu ravintoloille, jalostajille ja jälleenmyyjille, hän sanoo.

Tällä tiellä sitä nyt ollaan, hän toteaa lasten hälistessä taustalla.

Granqvistin oman tilan elämää voi seurata Facebookissa, josta löydät sen nimellä Livefarmi.

 

LUE MYÖS: Sovellus auttaa löytämään pientuottajan

 

Päivitys 27.5 klo 23.05: Christos ei ole itse maanviljelijä, kuten alkuperäisessä jutussa kirjoitettiin, vaan tilan peltoja viljellään; maatilalla ei myöskään tapahtunut sukupolvenvaihdosta vaan sukutilalla tapahtui muutoksia ja hän on perustanut suvun maille eläintilan.