”Jos pääsee Venäjän markkinoille, pääsee kaikkialle”

Yksi Euroopan suurimmista verkkokauppamarkkinoista on vain kivenheiton päässä.

RusPostExpress, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä wCargo, toimittaa useita kertoja päivässä rekkalastillisen verkkokauppapaketteja Venäjälle. Valtaosa paketeista tulee Yhdysvalloista, jossa Suomi nähdään tehokkaana gatewayna suureen maahan.

Suomalaiset verkkokauppiaat ovat vasta laajemmin heräämässä mahdollisuuksiin naapurissa.

Ilmoitus

Volyymit kasvavat ripeästi, RusPostExpressenin toimitusjohtaja Olga Wegelius sanoo.

RusPostExpress on Venäjän Postin virallinen edustaja Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. Paketit lähtevät Suomesta Venäjän Postin terminaaliin, josta ne kiidätetään edelleen kohti määränpäätä.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että paketit menevät pääasiassa Pietariin ja Moskovaan, mutta näin se ei ole. Olga muistaa, että esimerkiksi hevostarvikkeita ja vitamiineja on toimitettu Vladivostokkiin ja ylellistä elektroniikkaa saatetaan tilata pieniin kyliin jossain kaukana.

 

”Laatu ja luotettavuus ovat valttia”

RusPostExpressenin volyymit ovat moninkertaistuneet tänä vuonna, kuten verkkokauppa kaikkinensa. Silti suomalaiset verkkokauppiaat panostavat edelleen pääasiassa länteen.

Pohjoismaiden tulisi hyödyntää tätä ja Suomella on markkinaetu, RusPostin myyntipäällikkö Terhi Nykänen sanoo.

Venäjän suuruutta ei aina muisteta. Suomessa on karkeasti 5,5 miljoonaa, Ruotsissa reilu 10 ja Venäjällä yli 140 miljoonaa asukasta. Terhi ja Olga muistuttavat, että Venäjällä internetin käyttöaste on korkea ja verkkokaupan kohdalla markkina on yksi maailman nopeiten kasvavista.

Venäjällä on nousemassa globaali sukupolvi ja kulutuskulttuuri on muuttumassa premiumtuotteisiin ja myös ekologisuus on nousemassa yhä tärkeämmäksi kriteeriksi ostopäätöksiä tehtäessä, Terhi Nykänen jatkaa.

Ilmoitus

Suomen etuna on paitsi maantieteellinen läheisyys, myös se, että venäläisille luotettavuus on tärkeää.

Tässä suomalaiset yritykset ovat etulyöntiasemassa, koska ne tunnetaan laadukkaina, Olga Wegelius sanoo.

Venäjälle viedään silti paljon tavallisia tuotteita, kuten hygienia- ja siivoustuotteita: hammastahnaa, saippuoita ja Fairya. Urheiluvaatteet, elektroniikka ja kosmetiikka sekä ruoka-aineet ovat niin ikään suosittuja. Ennusteiden mukaan ruokakategorian tuotteissa on ensi vuonna suurin kasvu.

 

”Suosituin pakettien toimittaja viime vuonna”

Pelkästään toimitusmahdollisuuden avaaminen verkkokauppaan mahdollistaa myynnin eli tässä tapauksessa rekisteröityminen logistiikkapalvelun asiakkaaksi heidän portaalinsa kautta ja RusPostExpressenin lisääminen toimitusvaihtoehdoksi. Myynnin avaus ei siis vaadi suuria investointeja.

Pakettien lähettäminen RusPostExpressin oman asiakasportaalin kautta on helppoa ja kun volyymit ovat isommat, niin suosittelemme integraatiota APImme tai esimerkiksi verkkokauppa-alusta add-onin kautta, Terhi Nykänen sanoo.

Venäjän Postilla on 42 000 postikonttorin verkosto ja se on nykyaikainen, innovatiivinen laitos, joka kehittää omaa toimintaansa. Siellä paketit liikkuvat edelleen autolla, junalla tai lentokoneella.

Venäjän Posti on rakentanut sujuvat yhteydet kaikkialle Venäjälle, Olga Wegelius sanoo ja kertoo, että venäläisille Venäjän Posti on suosituin paketin toimittaja viime vuonna julkaistuin Data Insight tutkimuksen mukaan.

Vahva yhteistyö ja suorat kontaktit ovat iso etu. Venäjän Posti on suurin logistiikan pelaaja Venäjällä ja varsinkin kansainväliset verkkokauppatoimijat ovat antaneet palautetta, että sen toimintavarmuus läpi koko Venäjän on ehdottomasti paras, hän sanoo.

Venäjälle lähetetyistä paketeista ei mene alvia ja vasta yli 200 euroa ylittävät tilaukset tullataan. Tullimaksusta vastaa venäläinen kuluttaja.

Jos tuotteet tullataan, toimitus saattaa kestää hieman kauemmin, Olga Wegelius sanoo ja kertoo, että muutoin kuljetus esimerkiksi Pietarin alueelle vie noin 2-4 päivää siitä, kun rekka lähtee Virolahden terminaalista.

 

Ozon.ru voi olla pelin avaus

Viime vuonna Ozon.ru avasi sivustonsa ulkomaalaisille kauppiaille. Ozon.ru on siis Amazonin kaltainen venäläinen markkinapaikka, joka tekee markkinoille pääsyn helpoksi. RusPostExpress toimittaa useiden eri yritysten Ozon-tuotteet Suomesta Venäjälle ja tekee yhteistyötä yrityksen kanssa, joka vastaa Ozonin myyntitilien hoidosta kauppiaan puolesta.

Yhtäältä verkkokauppiaan ei tarvitse edes kääntää verkkosivujaan venäjäksi, sillä englanninkielisellä sivustolla pääsee pitkällä, jos vain toimittaa Venäjälle.

Suomalaisyritysten olisi tehtävä päivitys strategiaansa, Terhi Nykänen sanoo ja jatkaa:

Venäjällä on monesta tuotteesta myös pulaa.

Olga Wegelius kuvaa Venäjää rikkaaksi maaksi, josta löytyy ostovoimaa. Ennakkoluulot polkevat usein maan hyviä puolia.

 

Miksi sitten suomalaisen verkkokauppiaan kannattaisi suunnata katseensa itään?

Suomalaiset yritykset eivät ymmärrä, että jos toimittaa Venäjälle, niin samalla konseptilla pääsee kaikkialle, Olga Wegelius sanoo.

Terhi Nykänen lisää, että he haluavat olla tässä yritysten apuna. Venäjän verkkokauppamarkkina on houkutteleva ja suomalaisyritysten pitäisi hyödyntää kotikenttäetu useiden brändien ollessa jo valmiiksi tuttuja venäläisille kuluttajille.

Pystymme oikeasti olemaan paras logistiikan kumppani ja autamme kaikissa verkkokauppaan liittyvissä kysymyksissä, Wegelius kertoo.

 

LUE MYÖS: Pandemia kehittää verkkokauppamarkkinoita myös Venäjällä