Yli puoli miljoonaa kiloa ruokaa pelastettiin hävikiltä

Matsmartin suomalaiset asiakkaat pelastivat ennätysmäärän ruokaa hävikiltä viime vuonna.



Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta kotitalouksissa syntyvän hävikin osuus on 120–160 miljoonaa kiloa.

Tästä ruoasta iso osa voitaisiin syödä, mikäli ruokaa käsiteltäisiin oikein. LUKE:n tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Oman osuutensa tilanteen parantamiseksi tekee hävikkiruoan myyntiin erikoistuneen Matsmart. Sen suomalaiset asiakkaat pelastivat yli 500 000 kiloa ruokaa hävikiltä vuonna 2018. Määrä on jopa 613 % enemmän kuin 2017.

– Matsmartin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja suomalaisten asiakkaiden ansiosta yli puoli miljoonaa kiloa ruokaa sai viime vuonna uuden mahdollisuuden. Asiakkaamme ovat aitoja ympäristösankareita, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson lehdistötiedotteessa.

”Asiakkaame tekevät vaikutuksen ympäristöön ja säästävät rahaa”

Viime vuonna Matsmartin kautta pelastettiin 527 000 kiloa ruokaa Suomessa, mikä vastaa 811 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran CO2-päästöjä syntyy 758 edestakaisesta Helsinki—Lontoo-lennosta.

– Vähentämällä ruokahävikkiä asiakkaamme tekevät vaikutuksen ympäristöön ja säästävät rahaa. Samanaikaisesti autamme tuottajia myymään tuotteita, jotka muutoin päätyisivät hävikkiin, jatkaa Karl Andersson.

Suomessa ruokaketjun hävikin kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjälki vastaa jopa 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Karl Andersson kommentoi:

– Tämä kertoo, miten suuresta ongelmasta on kyse. Onneksi kuitenkin entistä useampi ruoanvalmistaja ja kuluttaja haluaa vähentää hävikkiä. Matsmart on täyttänyt selvän aukon ruokaketjussa.

Näin laskimme ruoan ilmastovaikutuksia:

1 000 ruokakilon valmistaminen aiheuttaa noin 1 540 kg hiilidioksidipäästöt Naturvårdsverketin (Ruotsin ympäristöviranomainen) mukaan.
Suomessa 527 000 kiloa Matsmartin kautta pelastettua ruokaa vastaa 811 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, mikä taasen vastaa 758 edestakaista yhden hengen lentoa Helsingistä Lontooseen (WWF:n ilmastolaskurin mukaan).

Lähteitä ruokahävikistä:
https://www.luke.fi/uutiset/ruokaketjun-havikki-suurta-ravitsemispalveluiden-ruokahavikki-pudonnut-viidenneksen/
http://www.saasyoda.fi/ruokahvikki-suomessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest