Yaytrade: Uudet horisontit muodin verkkokaupassa – ankkuroi Suomeen

”Olen todella innoissani mahdollisuudesta tuoda Yaytrade Suomeen”.

Ruotsalainen markkinapaikka Yaytrade aloitti sivustonsa, jossa vaikuttajat eli influencerit ja tunnetut tuotemerkit saavat myydä second hand-tuotteita muodin ja sisustuksen kategorioissa, joitakin vuosia sitten.

Viime vuonna alusta sai uutta potkua ja he lanseerasivat markkinapaikan käsittämään myös yksityishenkilöt eli lyhyesti sanottuna myös heillä on nyt mahdollisuus myydä käytettyjä premiumluokan vaatteitaan Yaytraden kautta.

Ilmoitus

Palvelu on yksinkertainen: myyjä tilaa tuotteille pussin, jonka Yaytrade hakee tai jos hakupalvelua ei ole omalla paikkakunnalla, sen voi lähettää jonkin logistiikkapartnerin kautta Yaytradelle. He lajittelevat, kuvaavat ja julkaisevat tuotteet sivullaan sekä hoitavat rahaliikenteen.

Alkuviikosta Yaytrade paljasti laajentavansa toimintaansa ja ensimmäisenä uutena markkinana on Suomi. Yhtiö kertoo samalla palkanneensa Suomen maajohtajaksi Suvi Roineen, joka tuntee olonsa kansainvälisestä taustastaan huolimatta, kotoisaksi Suomessa.

Vuosi sitten kuulin ja innostuin firmasta, Suvi Roine kertoo Ehandelille.

Hän on kasvanut Sveitsissä, opiskellut Englannissa ja työskennellyt kahdeksan vuotta Nokialla, joista viisi vuotta Suomessa ja kolme vuotta Pekingissä.

Yatradella on mahtavia tyyppejä, Suvi sanoo ja kertoo löytäneensä yhtiöstä hengenheimolaisia, sillä he ovat kaikki intohimoisia purjehtijoita.

 

Voimaa mereltä

Suvi Roine puhuu purjehtimisesta sellaisella intohimolla, että kuka tahansa maassa tai ilmassa paremmin viihtyvä saattaisi hurahtaa lajiin siltä istumalta.

Lähinnä se, ettei tarvitse suunnitella mitään. On vastuussa kaikesta, voi tehdä ja mennä kuten haluaa, hän sanoo.

Ilmoitus

Yksinpujehtiminen oli alun alkaen testi, että pärjääkö yksin.

Purjehtiminen on meditaatiota ja vastuunkantoa, jossa purjehtija on täysin meren armoilla. Kerran hän joutui myös myrskyyn, yksin.

Se oli paras ride ever. Siitä saa kicksejä, Suvi Roine kertoo ja myöntää, että se on virran lähde myös työhön.

Ja etätyöt onnistuvat purjeveneeltäkin.

Kuten jo tiedettyä, Suvi oli aiemmin Nokian palveluksessa Pekingissä Kiinassa. Kesät hän vietti silloinkin Suomessa purjehtien. Lopulta saasteiden terveydelle pitkällä juoksulla haitalliset puolet toivat pois miltei 22 miljoonan asukkaan kaupungista.

Saasteet olivat aikamoiset koko kolmen vuoden ajan. Upeat kolme vuotta ja olisin varmaan jäänyt sinne, jos ei olisi ollut saasteita, hän sanoo ja kertoo oppineensa maskin käytön vasta nyt pandemia-Suomessa.

Kaikesta tällaisesta oppii tosi paljon, hän sanoo ja muistuttaa, ettei Kiinassa oltu ihan samoilla linjoilla kestävän kehityksen kanssa.

 

Ystävämyynti on myös ympäristöteko

Ilmasto- ja ympäristöaspektiin Yaytrade on osittain vastaamassa – kestävän kehityksen muotiin, kun hyvät laatutuotteet vaihtavat omistajaa huokeaan hintaan. Suvi kuvailee tätä win-win-tilanteeksi.

Ystävämyyntiä pidetään ehkä vähän eksklusiivisena tapahtumana, vaikka sinne ei välttämättä kutsuja lähetetäkään. Myydään alennushinnoin. Ystävämyynnit ovat olleet pitkälti fyysistä myyntiä ja ollut maantieteellisesti rajoitettua, hän sanoo.

Verkkoystävämyynti on kansainvälisesti win-win-palvelu, hän sanoo.

Verkkoystävämyynnillä hoidetaan helposti esimerkiksi muotitoimijan ylijäämävarasto pois.

Se on hyvä brändeille ja myös kivijalkamyymälöille, koska varastointikulut saattavat olla isoja. Ja on aivan käsittämätöntä, että isotkin ketjut saattavat edelleen polttaa poistettavia vaatteita.

Yaytraden tiistaina Suomessa lanseeratulla sivustolla on myynnissä muun muassa Luhdan Ril´s merkin tuotteita sekä muita kansainvälisiä merkkejä, kuten Filippa K, J. Lindeberg, Rodebjer, Hope ja lanseerauspäivänä sinne ilmestyi myös purjehdusvaatteita valmistava Sail Racing.

 

Kestävä muoti nousussa

Käytetyn muodin kauppa on tällä hetkellä nousussa ja useat eurooppalaiset muotijätit, Zalando ja Na-kd muiden muassa, ovat avanneet vastikään käytetyn muodin putiikit alustojensa yhteyteen.

Tällä kestävän kehityksen alalla olemme tietysti kilpailijoita, mutta asia on kaikkien hyväksi, Suvi Roine sanoo.

Muoti lähtee New Yorkista ja tulee Lontoon kautta Tukholmaan. Suomi katsoo mallia Ruotsista, hän arvioi ja sanoo, että kiinnostus käytettyä muotia kohtaan on erityisen suuri nuoremman sukupolven keskuudessa.

Siinä mielessä käytetty tavara on nousussa.

Ja Yaytraden maajohtaja elää kuten opettaa. Hän ostaa paljon vaatteita ja sisustusta käytetyn tavaran liikkeistä.

Ostan paljon käytettyjä vaatteita, hän sanoo ja näyttää päällään olevaa Ril´sin jakkutakkia.

Minulla on kirkkaanoranssi Pelle P purjehdustakki, Louboutinin perinteiset korkkarit nytkin päällä, nahkatakki, Wondersin nahkasaappaat, hän luettelee joitakin vaatepuolen ostoksiaan.

Hän uskoo, että siitä saa tavallaan ”extraboostin”, kun tietää vaatteiden jatkavan hyvää elämää hänen kanssaan.

 

Lanseeraa yksityisille vielä tänä vuonna

Sen lisäksi, että Yaytrade on yrityksille mahdollisuus päästä eroon ylijäämätuotteista, kuten edellisen kauden mallistoista tai palautuksista, sivusto avaa myös Suomessa pian some-vaikuttajien putiikkeja, joissa tunnetut henkilöt saavat myydä omia käytettyjä vaatteita tai oheistuotteita.

Emme ole vielä julkaisseet nimiä, mutta todella upeita ihmisiä on mukana ja miten paljon kiinnostusta heiltä löytyy, maajohtaja sanoo ja kertoo myös, että he ovat jonkin verran valikoineet mukaan profiileja, jotka sopivat tyyliltään juuri Yaytradelle.

 

Entä milloin myyntimahdollisuus avataan yksityishenkilöille?

Tarkkaa päivämäärää en osaa sanoa vielä, mutta ehdottomasti myöhemmin tänä vuonna, Suvi Roine kertoo.

Yaytraden keskusvarasto on tällä hetkellä Ruotsissa, mutta Suomen osalta he aikovat vähitellen siirtää varaston tänne.

 

Yatrade listautui pörssiin

Yhtiön toimitusjohtaja ja yksi perustajista, David Knape, odottaa niin ikään luottavaisin mielin markkinoiden valloitusta Suomessa.

Tämä on luonnollinen osa kasvustrategiaamme. Näemme selkeää synenergiaa Ruotsin kanssa paitsi siinä kestävän kehityksen työssä, mitä tehdään monella tasolla Suomessa, mutta myös kulutustavoissa, jonka osalta teemme aluksi sopimuksia eri premiummuotialan yritysten kanssa ylijäämävarastoja, näytekappaleita ja palautuksia koskien. Olemme todella iloisia siitä vastaanotosta, jonka olemme jo nyt saaneet täällä ja meidän mielestämme Suomi näyttää tietä tässä asiassa tulevaisuuden näkymien osalta, David Knape kertoo.

Yaytrade on parhaillaan mielenkiintoisella kasvumatkalla ja se (Ytrade Group AB (publ) noteerattiin maaliskuussa Nasdaq First Northiin Tukholmassa.

Meillä on itsemme kehittämä markkina-alusta, joka suuntaa premiummuotialan yrityksille, jossa me luomme digitaalisesti pop-up-myymälöitä heille. Lyhyen ajan sisällä olemme tehneet töitä monen Ruotsin johtavan muotiyrityksen, kuten Filippa K, Rodebjer, J. Lindeberg, Hope, Whyred, Sail Racing ynnä muiden kanssa ja olemme saaneet aikaan hyvää myyntiä ylijäämien, näytekappaleiden ja palautusten kanssa. Meillä on tähän kokonaisvaltainen ratkaisu, johon sisältyy myös logistiikka, varaston käsittely ynnä muu. Myös yksityishenkilöt ja vaikuttajat voivat myydä premiummuotia Yaytraden markkinapaikalla, Knape sanoo.

 

Entä sitten millaiset tulevaisuuden näkymät yhtiöllä on nyt, kun olette juuri lanseeranneet uudessa maassa? Onko suunnitelmissa laajentuminen entistä useammille markkinoille?

Terävöitämme toimintaamme ja katselemme muitakin markkinoita, mutta fokus tällä hetkellä on Ruotsissa ja Suomessa ennen kuin lähdemme muille ja isommille markkinoille, David Knape kertoo.

 

Esitetään vielä Suville yksi henkilökohtainen kysymys. Olet kasvanut Sveitsissä. Mistä purjehdusinto lähti?

Sveitsissä on Genevejärvi, Suvi Roine sanoo ja mainitsee nimeltä pari kuuluisaa maailmanluokan purjehtijaa, jotka ovat aloittaneet siellä.

Isäni ja hänen parhaat ystävänsä ostivat aikoinaan puujaalan ja pistivät sen kuntoon. Kesäisin olimme useamman perheen kanssa Suomessa purjehtimassa Astridilla, hän kertoo lapsuudestaan ja sanoo, että se oli ihanaa aikaa.

Itse hän omistaa veljensä kanssa upean, perinteisen purjeveneen. Suvi Roineen meriitteihin kuuluu myös Atlantin yli purjehdus, jonka hän teki ryhmäpurjehduksena Swan 65-merkkisellä aluksella.

Seuraava tehtävä on kuitenkin ankkuroida yksi toimija verkkokaupan alalla tänne.

Olen todella innoissani mahdollisuudesta tuoda Yaytrade Suomeen.