”Vuodesta toiseen vakavia puutteita”

”Puutteita on ollut etenkin verkkokaupoista ostetuissa tuotteissa.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, kertoo tänään, että USB-latureista on löytynyt heidän valvonnassaan vuodesta toiseen vakavia puutteita, jotka saattavat aiheuttaa sähköiskun tai pahimmillaan tulipalon vaaran. Heidän tietoonsa on myös tullut laturien aiheuttamia tapaturmia.

Ostettaessa halpoja tuotteita EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista valmistajaa on vaikea jäljittää ja vastuu tuotteen aiheuttamista vahingoista jää ostajalle, Tukes kirjoittaa.

Ilmoitus

Tukes on testannut vuosien 2018-2020 aikana yhteensä 126 USB-laturia. Näistä 105 on ollut puutteellisia. Vakavia puutteita oli 28 laturissa ja ne voivat aiheuttaa sähköiskun tai pahimmillaan palovaaran.

Eniten ongelmia on EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista hankituissa USB-latureissa. Osa verkkokaupoista lähettää laturit ilman käyttöohjeita eikä tietoa valmistajasta ole. Kun tuotteiden saatavuutta on tarkastettu jälkikäteen, niitä ei ole enää ollut saatavilla.

Tällöin takuuvaihdot, reklamaatiot tai vaatimukset vahingon sattuessa voivat olla hyvin hankalia. EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden vahinko- ja ongelmatapauksissa vastuu jää tilaajalle, kun valmistajaa ei pystytä jäljittämään, Tukesin ylitarkastaja Sami Karisola kertoo tiedotteessa.

Tukes muistuttaa, ettei USB-latureiden ominaisuudet, joita niille verkkokaupoissa monesti luvataan, useinkaan täyty. Sen sijaan tuotteet voivat olla jopa vaarallisia.

EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta ostat aina omalla vastuulla ja riskillä, Karisola sanoo.

Kotimaassa Tukes on tehnyt myyntiä rajoittavia toimenpiteitä tuotteille, joissa on puutteita. Osasta on tehty takaisinveto ja osa on poistettu markkinoilta.

Tukes muistuttaa, ettei viranomainen tarkasta sähkölaitteita ennakkoon ja pakollinen ennakkotarkastus loppui jo 25 vuotta sitten. Tukes valvoo markkinoilta löytyviä tuotteita riskiperustein. Vastuu turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla.

Tukesin toimivalta ei ulotu myöskään ulkomaisiin verkkokauppoihin, vaikka se voikin niitä informoida mahdollisuuksien mukaan.

Ilmoitus

 

Vahinkoja ja tapaturmia sattuu

Tukes kertoo edelleen muutamasta haverista. Laturi on esimerkiksi mennyt kahtia, kun siihen on kohdistunut isku sen ollessa latauksessa ja seinään jäänyt osa on aiheuttanut vaaran.

Toisessa tapauksessa pikkulapsi on koskettanut latauksessa haljennutta laturia ja saanut siitä palovammoja.

Tukes muistuttaa tiedotteessa, että järkevintä on käyttää suositeltavaa alkuperäistä laturia ja laitetta on syytä valvoa silloin kun sitä ladataan. Fiksuinta on myös käyttää lataamiseen paikkoja, jossa pikkulapset eivät pääse niihin heti käsiksi.