Vakavia puutteita Ruotsin Amazonilla – varoittaa sähköiskusta pistokokeen jälkeen

”Voi aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja”.

Ruotsin sähköturvallisuuskeskus tilasi 14 tuotetta kategorioista hierontapistooli, yölamppu ja kodinkoneet Amazon.se-sivustolta. Ja tulos oli melko järkyttävä.

Tuotteet voivat olla vaarallisia ja aiheuttaa vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja, Karin Dröschmeister, Sähköturvallisuuskeskuksen virkailija sanoo lehdistötiedotteessa.

Ilmoitus

Kaikkiaan pistokokeessa havaittiin 34 puutetta, jotka voivat aiheuttaa vaaran jollain tavalla ja sähköiskun tai tulen vaara oli kaikkein merkittävin.

Testasimme kahvinkeittimen, joka saattaa mennä rikki vaarallisella tavalla, koska siinä saattoi päästä käsiksi jännitettä johtaviin osiin. Hierontapistoolissa oli sähköiskun vaara ja yksi liesi ei ollut valmistettu 230 volttiin, mikä on ruotsalaisissa pistokkeissa, Karin Dröschmeister sanoo.

Tosi asiassa yksikään ostetuista tuotteista ei läpäissyt Sähköturvallisuusviranomaisen pistokoetta. Kahdeksan näistä todettiin puutteiltaan niin vakaviksi, että ne olisivat todennäköisesti saaneet myyntikiellon Ruotsissa. Kaikki näistä tuotteista poistettiin Amazon.se:ltä testin jälkeen. Yksi on kuitenkin ilmaantunut sinne uudestaan.

Kaikki tuotteet, jotka me ostimme ja kokeilimme olivat jollain tavalla puutteellisia. Olemme sitä paitsi löytäneet yhden tuotteen, joka on taas myynnissä, vaikka huomautimme vaarasta ja se otettiin markkinapaikalta pois vähäksi aikaa, Karin Dröschmeister sanoo.

 

Ei voi kieltää

Eikö tuotteiden kieltäminen sitten onnistu? Ei, niin helppoa se ei ole. Tämän päivän lainsäädännön mukaan maahantuojat ovat vastuussa, ei markkinapaikka. Vastuullisia ovat siis kolmannen osapuolen myyjät eikä Amazon.

Mikäli myyjät ovat EU:n ulkopuolelta, niin vastuu tuotteen turvallisuudesta on kuluttajalla.

Ei ole luonnollisestikaan hyvä, että markkinapaikoilla on niin huono kontrolli tuotteista ennen kuin ne laitetaan sinne myyntiin. Jos ei tiedä miltä tuote näyttää sisäpuolelta on yksi asia, mutta että niissä ei ole CE-merkintää tai merkintää jännitteestä sekä yhteystietoja on merkillistä, Karin Dröschmeister huomauttaa.

Ilmoitus

Sähköturvallisuusvirasto on nyt luonut Ruotsissa oppaan kuluttajille, jotka ostavat markkinapaikalta.