Vaatii turvallisempia leikkikaluja

”Pitäisi vaatia enemmän vastuuta”.

Raportit leikkikaluista, jotka eivät ole turvallisia käytössä, on aika tavallisia. Usein tällaisia tulee ilmi sen jälkeen, kun viranomaiset tai vastaavat tahot, ovat tehneet pistokokeita. Nyt EU-parlamentti on saanut asiasta tarpeekseen ja vaatii tiukempia sääntöjä ja parempaa markkinakontrollia.

Vaatimuksena on muun muassa enemmän toimenpiteitä, jotta lapset eivät altistuisi kemikaaleille. Riskit, jotka leikkikaluihin liittyy, olisi liitettävä lainsäädäntöön ja markkinapaikkojen pitäisi toimia, jotta epävarmat leikkikalut eivät edes joutuisi kuluttajien käsiin.

Ilmoitus

Kun kyseessä on verkkokauppa Euroopan parlamentti toistaa, että internetpohjaisilta markkinapaikoilta ”pitisi vaatia enemmän vastuuta, jotta he katsoisivat, että heidän alustoillaan myytävät leikkikalut ovat turvallisia ja täyttävät vaatimukset”. Kysymyksessä on esimerkiksi epävarmat leikkikalut ja on estettävä, etteivät ne ilmesty uudestaan myyntiin, Euroopan parlamentti kirjoittaa.

Mitä tulee kemikaalilainsäädäntöön he haluavat muun muassa tutkia pitäisikö sääntöjen, jotka tänä päivänä koskevat suurempia lapsia, kattaa myös isommat lapset.

Komission on pidettävä huoli, että hormonejahäiritsevät aineet kielletään leikkikaluissa heti, kun ne huomataan. Sitä paitsi komission täytyy päättää siitä pitäisikö nykyinen ero alle 36 kuukautta vanhojen ja sitä vanhempien lasten leluissa poistaa, he kirjoittavat.

Lopuksi he vaativat, että valmistajien on integroitava turvallisuusmekanismit leluihin, jotka on kytkettävissä nettiin, jotta lapset eivät altistuisi cyberuhkille.

Nettiin kytkettävät leikkikalut voivat altistaa lapset uusille vaaroille ja saattavat olla heille turvallisuusriski, yksityisyydelle ja psyykkiselle terveydelle, he kirjoittavat.