”Ulkomainen verkkokauppa saa merkittävää kilpailuetua” – Kaupan liitto pettynyt hallitukseen

Asettaa suomalaisen ja ulkomaisen kaupan eriarvoiseen asemaan.

Kaupan liitto on pettynyt siihen, ettei hallitus päättänyt budjettineuvotteluissaan käynnistää valmistelua lakimuutoksesta, jolla poistettaisiin verovapaus vähäarvoisten tavaroiden maahantuonnilta. Liiton mukaan hallituksen passiivinen linja asettaa suomalaisen ja ulkomaisen kaupan eriarvoiseen asemaan.

Kaupan alan sääntelyssä on edelleen tekijöitä, joiden vuoksi ulkomainen verkkokauppa saa merkittävää kilpailuetua suomalaiseen kauppaan verrattuna. Eriarvoisuutta rakentaa osaltaan EU:n arvonlisäveroalueen ulkopuolelta tilattujen tuotteiden verotus, joka kohtelee kotimaisia ja EU:n ulkopuolisia yrityksiä eriarvoisesti.

Ilmoitus

"Pitäisi poistaa verovapaus"

Tavaroiden maahantuonnista ei toistaiseksi peritä arvonlisäveroa silloin, kun tavara toimitetaan EU:n arvonlisäveroalueen ulkopuolelta Suomeen ja sen arvo on alle 22 euroa, tai kun arvonlisävero olisi alle viisi euroa.

- Suomen pitäisi välittömästi poistaa verovapaus alle 22 euron arvoisten tavaroiden maahantuonnilta. Ei ole mitään syytä odottaa vuoteen 2021, jolloin EU-sääntely astuu voimaan. Esimerkiksi Ruotsissa on jo toteutettu muutos onnistuneesti ja puolustettu oman maan kaupan etua, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala toteaa, lehdistötiedotteessa.

Kauppa joutuu odottamaan

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että suomalainen kauppa joutuu odottamaan vuoteen 2021, jolloin sisämarkkinoita syrjivä verovapaus poistetaan koko EU:n alueelta.

- Päätös asettaa suomalaisen ja ulkomaisen kaupan eri asemaan kilpailussa. Ripeämpi muutostahti toisi myös lisätuottoja valtion kassaan. On outoa, että verotulot eivät kelpaa, Pekkala sanoo.