Tutkimus: S-ryhmä ja Kesko edelleen maailman suurimpia

Verkkokauppa Amazon on noussut Deloitten listauksessa 15 vuodessa sijalta 157 kymmenen suurimman vähittaiskaupan joukkoon.

Ilmoitus

Deloitten vähittäiskauppatutkimuksen mukaan S-ryhmä ja Kesko jatkavat maailman kahdensadan suurimman vähittäiskaupan joukossa.

Maailman suurimpien vähittäiskaupan toimijoiden kärkikymmenikkö pysyi samana kuin viime vuonna. Ykkössijaa pitää aiempien vuosien tapaan hallussaan amerikkalainen Wal-Mart, jonka liikevaihto vuonna 2017 oli huikeat 500 miljardia dollaria – lähes kaksi kertaa Suomen bruttokansantuote vastaavana vuonna.

Ilmoitus

Maailman 250 suurimman vähittäiskaupan joukosta löytyvien S-ryhmän ja Keskon sijoitukset eivät juuri muuttuneet viime vuodesta. Verkkokaupan ja kivijalkamyymälöiden rajat ovat hälvenemässä asiakkaiden arvostaessa ennen kaikkea monipuolista ja monikanavaista palvelua.

Toiselta ja kolmannelta sijalta löytyvät amerikkalaiset Costco ja The Kroger Co.

Amazon kovassa nousussa

Verkkokauppa Amazon on noussut Deloitten listauksessa 15 vuodessa sijalta 157 kymmenen suurimman toimijan joukkoon, ja on nyt vuodessa noussut sijalle neljä (edellinen sijoitus 6).

Amazonin kasvua kiihdytti ruokakauppaketju Whole Foodsin osto ja sen liikevaihdon kasvu oli vähittäiskauppojen nopeinta (25,3 %). Lidl-kauppaketjun omistava saksalainen Schwarz Group löytyy sijalta viisi (4) ja ruotsalainen Ikea sijoittuu viime vuoden tapaan sijalle 27.

Deloitten listaamien maailman 250 suurimman vähittäiskaupan joukossa Suomea edustavat viime vuosien tavoin kotimaista vähittäiskauppamarkkinaa hallitsevat S-ryhmä ja Kesko.

S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavaramyynnistä oli vuonna 2017 Suomessa 45,9 % ja Keskon 35,8 %. S-ryhmä säilytti listalla viime vuotisen sijoituksen löytyen sijalta 88. Kesko on sijalla 128 tippuen viime vuodesta kaksi sijaa. Listaus perustuu tilikauden 2017 liikevaihtoihin.

- Harvaan asuttuna ja pienten volyymien maana suomalaiselle päivittäistavarakaupalle on ominaista ketjuuntuminen sekä hankinnan ja logistiikan keskittyminen. Lidlin kasvaneesta markkinaosuudesta (9,3 % vuonna 2017) huolimatta S-ryhmä ja Kesko jatkavat vähittäiskaupan hallintaa. Edullinen ruoan hinta houkuttelee kuluttajia super- ja hypermarketteihin ja samalla ostetaan myös parempikatteisia tuotteita kuten vaatteita, elektroniikkaa ja kodintuotteita. Amazonin uskotaan avaavan Pohjoismaihin logistiikkakeskuksen ja on mielenkiintoista nähdä, miten sen aukeaminen sekoittaisi vähittäiskaupan valta-asetelmia, sanoo Deloitten kaupanalan ja kuluttajatuotteiden toimialajohtaja Jussi Sairanen lehdistötiedotteessa.

Verkkokaupan ja kivijalkamyymälän raja hälvenee

Entistä useampi suomalainen asioi verkkokaupassa ja myös keskiostokset ovat kasvussa. Vaikka kaupan ala on voimakkaassa murroksessa, eivät fyysiset kaupat näytä olevan katoamassa. Sen sijaan verkkokauppa ja kivijalkamyymälät erillisinä käsitteinä ovat väistymässä ja luontevammaksi tulee puhua vain kaupankäynnistä.

Vähittäiskaupassa on myös selvästi nähtävissä, että kuluttajat eivät ole kanavauskovaisia tai rajaa ostoksiaan joko kivijalka- tai verkkokauppoihin. Hyvä palvelu ja asiakaskokemus houkuttelevat kuluttajaa ostokanavaa enemmän.

Tätä tukee myös Deloitten tuore pohjoismainen millenniaalitutkimus, josta selviää, että tietokonetta ja mobiililaitteita käytetään yhä enemmän ostossivustojen selailuun ja tuotteiden vertailuun, mutta ostokset tehdään yhä mieluiten kivijalkamyymälässä.

Milleniaanit odottavat palveluntarjoajilta ennen kaikkea yhtenäistä asiakaskokemusta ja sujuvia siirtymiä eri kanavien välillä. Tämä toimii myös selkeänä kilpailuvalttina. Esimerkiksi vähittäiskauppalistan kärkisijaa pitävä Wal-Mart on jo pitkään onnistunut hyödyntämään tekoälyä sekä analytiikkaa paitsi verkkokaupassa myös liiketoimintansa kehittämisessä.

- Verkkotarjonta on pienentänyt erikoiskauppojen pinta-alaa ja kaupoista on tullut showroomeja, joissa verkossa nähtyjä tuotteita voi kokeilla ja sovittaa. Tulevaisuuden menestyvän kaupan pitää osata yhdistää verkkokaupan ja kivijalan parhaat puolet sekä pyrkiä jatkuvasti kehittämään asiakaskokemusta parantavia innovaatioita, Sairanen sanoo tiedotteessa.