Tulli muistuttaa: Kaikki tavarat EU:n ulkopuolelta on tullattava kohta

Tulli antaa viisi vinkkiä sujuvaan shoppailuun onlinella.

1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta saapuvat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Tämä koskee myös pieniä, arvoltaan alle 22 euron arvoisia lähetyksiä.

Tulli kertoo tänään lähetetyssä tiedotteessa, että vuonna 2020 Tullin henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tehtiin 268 000 tullausta. Suomalaiset tilaavat EU:n ulkopuolelta eniten Kiinasta, USA:sta ja Isosta-Britanniasta.

Ilmoitus

Yleisimmin tullattuja tavaroita ovat T-paidat ja muut vaatteet, kosmetiikka, erilaiset elektroniikkatuotteet sekä lelut. Suunnilleen samoja tuotteita asiakkaat myös tyypillisesti hakevat Tullilaskuri-palvelustamme, henkilöasiakkaiden asiointipalveluiden kehityksestä vastaava tulliylitarkastaja Nadja Painokallio kertoo tiedotteessa ja jatkaa:

Kiinnostavaa on ollut viime aikoina huomata, että ihmiset tullaavat tavallista enemmän telttoja – lieneekö syynä koronan myötä kasvanut kiinnostus luonnossa retkeilyyn.

Tullilla ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa suosituimmista pienemmistä tavaroista, koska maksimissaan 22 euron lähetykset ovat olleet ja ovat heinäkuun alkuun saakka pääsääntöisesti tullivapaita.

Tullin tarkastuksissa toistuvia tuotteita ovat kuitenkin pienempi elektroniikka, kauneudenhoitotuotteet, vaatteet ja puhelintarvikkeet.

Arvonlisäveroa koskeva laki muuttuu 1.7.2021. Muutos koskee myös tilauksia, jotka on tehty ennen heinäkuuta, mutta tuote saapuu Suomeen vasta heinäkuussa.

 

***

 

Ilmoitus

Tullin viisi vinkkiä

  1. Selvitä, mistä maasta tilaamasi tavara toimitetaan. Jotkut verkkokaupat saattavat toimia Euroopassa, mutta toimittavatkin tuotteita EU:n ulkopuolelta. Tullauksen kannalta oleellista on lähetysmaa.
  2. Arvioi verot ja mahdolliset tullimaksut Tullilaskurissa. Alun perin edulliselta vaikuttava ostos voi osoittautua yllättävän kalliiksi – vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun arvioit maksut etukäteen. Huomaa, että mahdolliset polkumyynti- ja lisätullit sinun pitää tarkistaa erikseen Tulli.fi-nettisivuilta. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset kuljetus- ja muut maksut.
  3. Ota selvää, maksatko arvonlisäveron jo ostohetkellä. Jos myyjä on mukana EU:n yhteisessä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmässä (IOSS), saatat maksaa arvonlisäveron jo verkkokaupassa ostoksen yhteydessä. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa.
  4. Varmista, tarvitseeko sinun tehdä tullaus itse. Jos arvonlisävero on maksettu jo ostohetkellä, Posti tai muu kuljetusyritys saattaa tehdä tullauksen puolestasi. Seuraa kuljetusyrityksen ohjeistusta. Mikäli verkkokauppa ei veloita arvonlisäveroa tai ostoksesi arvo on yli 150 euroa, sinun on itse huolehdittava tullauksesta sekä samalla veroista ja mahdollisista tullimaksuista.
  5. Valmistaudu jo nyt, saapumispäivä ratkaisee. Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, jos ne toimitetaan 1.7.2021 tai sen jälkeen. Tilauspäivällä ei ole tämän kannalta merkitystä.

(Lähde: Tulli)