Tulli: EU:n ulkopuolinen nettikauppa jäi odotettua pienemmäksi viime vuonna

”Tuonnin arvonlisäveron maksu helpottui IOSS-järjestelmän myötä”.

Heinäkuun alussa 2021 arvonlisäveron alaraja poistui EU:n ulkopuolelta lähetetyistä paketeista ja tämä koski suurta joukkoa nettitilaajia. Siitä lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta toimitetuista ostoksista on pitänyt maksaa arvonlisävero ja kaikki paketit tullataan. Muutos toteutui samaan aikaan koko Euroopan Unionin alueella. Muutoksen taustalla on halu varmistaa tasapuoliset kilpailuedellytykset EU:n jäsenmaissa toimivien yritysten ja EU:n ulkopuolisten toimijoiden kesken sekä saada verotuloja valtiolle.

Muutos oli nettitilaajille iso, sillä paljon tilataan tavaraa, joka jää 22 euron alapuolelle. Helpotusta tilaajille toi Import-One-Stop-Shop eli IOSS-järjestelmä. Kun myyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään, pystyy arvonlisäveron maksamaan myyjälle jo ostovaiheessa enintään 150 euron arvoisista lähetyksistä. Verkkokaupat maksavat sen jälkeen arvonlisäveron suoraan EU:lle, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio kertoo tiedotteessa.

Ilmoitus

Kuljetusyhtiöt hoitavat usein tullauksen asiakkaidensa puolesta ja lähetykset toimitetaan suoraan vastaanottajalle. Valmisteverotettavista tavaroista maahantuontiverot maksetaan tullauksen yhteydessä. 

Suomen Tulli kantoi arvonlisäveron 45 prosentista ilmoituksista. Nettikaupan ilmoituksista heinä-joulukuussa 2021 Tulli kantoi Suomeen arvonlisäveroa yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Lopuissa nettikaupan tuonti-ilmoituksien arvonlisävero kannettiin Verohallinnon toimesta IOSS-järjestelmässä, Tulli kirjoittaa.

Tullissa neuvontapalveluiden kysyntä kasvoi heinäkuisen muutoksen jälkeen.

 

Joulukuussa kasvua

1.7.–31.12.2021 tehtiin uusia tuonti-ilmoituksia enintään 150 euron arvoisista lähetyksistä Suomeen yli 900 000 kappaletta. Ilmoitusmäärä laski heinäkuun alun luvuista syksyyn, mutta kasvoi taas joulukuussa. Henkilöasiakkaat tekivät noin 92 prosenttia ilmoituksista, loput olivat yritysasiakkaiden ilmoituksia. 

Enintään 150 euron arvoisten lähetysten tuonti-ilmoitusten tilastoarvo on ollut vain reilun viisi miljoonaa euroa kuukausittain, kun vertailuksi vuonna 2021 EU:n ulkopuolinen tuontimme oli kuukausitasolla 2040–3015 miljoonaa euroa, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoo. 

Suurin nettikaupan EU:n ulkopuolinen tuontimaa oli Yhdysvallat 28 prosentin osuudella, jonka jälkeen olivat Iso-Britannia 26 prosentin osuudella ja Kiina 24 prosentin osuudella. Muiden maiden osuus jäi 21,5 prosenttiin, Tulli kertoo.

EU:n ulkopuolinen nettikauppa jäi odotettua pienemmäksi useista eri syistä. Merkittävin syy on ollut koronapandemiasta johtuva lentoliikenteen supistuminen, jonka takia lentoja on edelleen huomattavasti vähemmän kuin ennen pandemiaa ja siitä johtuen myös lentorahdin määrä on vielä alhaisella tasolla, Penttilä sanoo.

Ilmoitus