Tuhansia huijaustekstiviestejä lähetetty Gigantin nimissä

"Aiheuttaa meille paljon päänvaivaa."

Gigantti on viime päivien aikana vastaanottanut tuhansia yhteydenottoja huijaustekstiviesteihin liittyen. Liikkeellä on tekstiviestejä, joiden lähettäjäksi on väärennetty Gigantin nimi ja viestissä pyydetään noutamaan saapunut paketti ja ohjataan viestin vastaanottaja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä.

Ilmoitus

- Tämä on todella ikävä tilanne ja aiheuttaa meille paljon päänvaivaa. Teemme parhaamme huijausviestien kitkemiseksi, mutta valitettavasti huijausviestien jäljittäminen on lähes mahdotonta, kertoo Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela lehdistötiedotteessa.

Viime päivien huijausaalto koskee tekstiviestejä. Yksi suurimmista huijausviestiaalloista lähti Gigantin arvion mukaan liikkeelle keskiviikkona 6.6. noin klo 14 iltapäivällä.

- Saimme ainoastaan keskiviikkona iltapäivän aikana lähes 1000 yhteydenottoa huijausviesteihin liittyen, joten kyse on mittavasta ongelmasta. Suurin osa meihin yhteyttä ottaneista on välittömästi tunnistanut viestin huijaukseksi, mutta on myös niitä, jotka ihmettelevät, miksi Gigantti lähettää viestejä vaikka ei ole tilannut mitään, Korpela kertoo.

Huijausviestien tunnistaminen voikin olla joissain tilanteissa erittäin vaikeaa.

- Kuten sähköpostien, myöskään tekstiviestien lähettäjää ei varmenneta mitenkään. Tämä tarkoittaa, että tekstiviestin lähettäjäksi voi väärentää minkä tahansa kirjain- tai numeroyhdistelmän, esimerkiksi nimen "Gigantti" tai minkä tahansa puhelinnumeron. Puhelin näyttää nämä huijausviestit samassa viestiketjussa kuin Gigantin oikeasti lähettämät viestit ja tämä on tietysti erittäin hämäävää, Gigantin IT-päällikkö Antti Ekonen avaa huijausviestien taustaa.

- Suuri osa suomalaisista on joskus asioinut Gigantissa, joten huijausviesti saattaa alkuun kuulostaa oikealta tai sattua vaikka saapumaan juuri kun on asioinut Gigantissa tai klikannut mainostamme Facebookisssa, Korpela lisää.

Huijausviestien vastaanottajien tiedot eivät ole peräisin Gigantista. Verkkohuijarit käyttävät monesti niin sanottua war dialing -tekniikkaa, jossa huijausviesti lähetetään järjestyksessä kaikkiin olemassa oleviin numeroyhdistelmiin.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huijarit ottavat esimerkiksi miljoona 040-alkuista numeroyhdistelmää, joihin viesti lähetetään. Osa näistä on sitten sattumalta ihan oikeita suomalaisia puhelinnumeroita, Ekonen selventää.

Ilmoitus

Huijausviestien lähettäjät ovat usein kansainvälisiä toimijoita. Esimerkiksi tällä hetkellä täysin identtinen tekstiviestihuijaus on käynnissä Gigantin sisarketjujen nimissä Ruotsissa ja Norjassa.

Huijarit iskevät useissa kanavissa

Gigantin nimissä lähetettyjä huijausviestejä on ollut liikkeellä useanlaisina variaatoina jo muutaman vuoden ajan muun muassa sähköposteina, väärennettyinä Facebook- ja Instagram-tileinä sekä ponnahdusikkunamainoksina.

- Teemme parhamme estääksemme brändimme väärinkäytön, mutta valitettavasti huijausten jäljittäminen ja niihin puuttuminen on hyvin vaikeaa. Monet tunnetut suomalaisyritykset ovat viime vuosina joutuneet huijausviestien kohteiksi, Gigantti ei ole tässä yksin, Korpela sanoo.

Gigantti ohjeistaa epäilyttävien viestien vastaanottajaa poistamaan tai sulkemaan viestin klikkaamatta siinä olevia linkkejä.

- Jos on luovuttanut huijaussivustolle esimerkiksi luottokortin numeron, suosittelen olemaan välittömästi yhteydessä pankkiin sekä ottamaan yhteyttä kuluttajaviranomaiseen. Kannattaa myös seurata tiiviisti Kuluttajaliiton Huijausinfo-kanavia esimerkiksi Twitterissä @huijausinfo ja netissä www.huijausinfo.fi, josta saa lisätietoa erilaisista huijausviestiaalloista, Korpela ohjeistaa.

Mistä voi olla varma asioivansa Gigantin eikä huijarin kanssa?

Tärkeintä on olla valppaana ja käyttää tervettä maalaisjärkeä. Mitään vedenpitävää ja yksiselitteistä ohjetta ei valitettavasti ole, sillä huijausviestit muuttavat muotoaan jatkuvasti.

Mikäli epäilet saaneesi Gigantin nimissä lähetetyn huijausviestin, tarkista ensin nämä asiat:

Gigantin omat uutiskirjeet, tilausvahvistukset ja sähköiset kuitit lähetetään aina osoitteesta noreply@gigantti.fi. Gigantin omien uutiskirjeiden, tekstiviestien ja mainosbannereiden linkit ohjaavat aina www.gigantti.fi -alkuiseen url-soitteeseen tai Gigantin viralliselle Facebook-sivulle. Lisäksi Gigantti toteuttaa ajoittain kyselyjä yhteistyössä virallisten tahojen, kuten Norstatin kanssa. Tällöin sähköposti saapuu Norstatin sähköpostiosoitteesta ja linkittää Norstatin kyselysivulle.

Gigantti ei koskaan kysy sähköpostitse henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita tai salasanoja.