Tänään: Verkkokauppiaan taisto ammattiyhdistysliikkeen kanssa tuomioistuimeen

Valituksien joukossa muun muassa kirjelaatikko.

Historiallinen äänestys USA:ssa loppui niin, että Amazon voitti isolla marginaalilla ammattiyhdistysliike RWDSU:ta vastaan. Äänestys olisi voinut loppua niin, että verkkokauppiaan varastolle USA:ssa olisi saatu historian ensimmäinen ammattiyhdistys. Amazon oli tässä asiassa kuitenkin sitä mieltä, että työläiset voittivat eikä Amazon.

Amazon ei voittanut – työntekijämme päättivät äänestää ammattiyhdistykseen menoa vastaan, yhtiö sanoi julkilausumassa.

Ilmoitus

Verkkokauppiaalla oli silti melko kova kampanja järjestäytymistä vastaan ja nyt asia on menossa työtuomioistuimeen (National Labour Relations Board), jonne ammattiyhdistys on vienyt yli 20 valitusta Amazonia vastaan. Valituksien kuulemistilaisuudet alkavat tänään.

Ammattiyhdistys on sitä mieltä, että Amazon on puuttunut laittomalla tavalla äänestykseen ja yksi valituksista koskee kirjelaatikkoa. Tämä siksi, että äänestäminen tapahtui postitse.

Amazon pyysi nimittäin U.S Postal Serviceä asentamaan postilaatikon aivan toimituskeskuksen ulkopuolella koskien tätä asiaa. Verkkokauppiaan mukaan he halusivat tehdä äänen antamisen työntekijöille niin helpoksi kuin mahdollista. Ammattiyhdistyksen mukaan Amazon halusi kuitenkin vain antaa sellaisen kuvan, että he olivat äänestyksen takana ja siten ohjata äänestystä negatiiviseen suuntaan.

Sanoimme heti alusta, että haluamme työntekijöiden äänestävän ja ehdotimme eri vaihtoehtoja, jotta yrittäisimme tehdä tästä helppoa. RWDSU oli koko ajan niitä vastaan ja painosti ainoastaan postitse tapahtuvaa äänestystä, mikä NLRB:n omien tietojen mukaan näytti vähentävän vaaleihin osallistumista. Tämä postilaatikko – johon ainoastaan USPS:llä oli pääsy – oli yksinkertainen, varma ja täysin vapaaehtoinen tapa tehdä äänestäminen helpoksi työntekijöille, ei enempää eikä vähempää, Amazon on sanonut aiemmassa julkilausumassa.

Verkkokauppias on myös näyttänyt kampanjaviestejä ammattiyhdistystä vastaan postilaatikon läheisyydessä. Huhujen mukaan verkkokauppias olisi jopa painostanut työntekijöitään äänestämään ei ja käyttämään nimenomaan tätä postilaatikkoa. Puheiden mukaan Amazon olisi jopa uhkaillut palkan pienentämisellä, jos äänestäisi kyllä.

Nyt siis työtuomioistuin saa ottaa selvää pitävätkö nämä väitteet paikkansa ja onko Amazon vaikuttanut äänestykseen laittomalla tavalla. Jos näin on, Bessemerin varastolla Alabamassa, on tiedossa uusi äänestys.