Suuret verkkoruokakaupat jyräävät pienet

Verkkoruokakauppa selvässä kasvussa.

Kuluttaja-lehti vertaili kuuden verkkokaupan hintoja, valikoimia, helppokäyttöisyyttä ja tuoreutta. Testin mukaan helppokäyttöisimmät verkkoruokakaupat löytyvät suurilta ketjuilta eli S-ryhmällä ja Keskolla. Isot ketjut voittivat vertailussa myös kokonaishinnassa.

Ilmoitus

Lehti tilasi Helsingissä samansisältöiset, 10 tuotetta sisältävät ruokakassit kotiinkuljetuksella kuudelta toimijalta; K-Citymarket Iso Omenasta, K-Market Ruoholahdesta, Alepan Kauppakassista, Kauppahalli24:stä, Ruoka.netistä ja Ekamarket.comista.

Muut verkkokaupat onnistuivat toimittamaan kotiinkuljetuksen määräajassa, paitsi Ekamarket.com, jonka tilaus saapui vasta kolmantena päivänä tilauksesta, vaikka toimitusajaksi oli ilmoitettu 1-2 päivää. Verkkokauppa selitti viivästystä sillä, että toimitusaika lasketaan toimituksen lähettämisestä eikä tilaushetkestä.

Verkkoruokakauppa tappiollista

Toimituskuluihin vaikuttivat useampi asia. Niin tilauksen loppusumma, millä aikavälillä kotiinkuljetuksen haluaa että etukorttien käyttö. Toimitusmaksut vaihtelivat pääkaupunkiseudulla 5,90 ja 9,90 euron välillä, paitsi Ruoka.netillä, jonka toimituskulut olivat 19,80 euroa. Toimituskulut pääkaupunkiseudun ulkopuolella ovat huomattavasti korkeammat.

Verkkoruokakauppa ei Kuluttajan mukaan ole vielä kannattavaa. Kauppahalli24:n, S-ryhmän ja Ekamarketin edustajat kertoivat Kuluttajalle, että ruoan verkkokauppa on edelleen tappiollista.

Verkkoruokakauppa on kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi Kauppahalli 24:n myynti oli toukokuun loppuun mennessä kasvanut 40 prosenttia vuoden takaisesta ja Keskon 60 prosenttia.