Suomalainen käyttää vaatetta keskimäärin seitsemän ja puoli vuotta

Suomalaiset käyttävät ansioistaan pienemmän osan vaatteisiin ja jalkineisiin kuin muut pohjoismaalaiset.

 

Ilmoitus

Suomalaisten onkin vaikea tunnistaa itseään pikamuotikeskustelusta, toteaa Muoti- ja urheilukauppa TMA ry. Suomalaiset käyttävät vaatteisiin ja kenkiin silti keskimäärin 712 euroa vuodessa. Kulutus muihin länsimaihin verrattuna on kuitenkin pientä.

- On hyvä, että suomalaisiakin kannustetaan vastuulliseen kuluttamiseen, mutta tutkimus muutaman vuoden takaa ja tuore myyntidata osoittavat, että puheet pikamuodista tai kerskakuluttamisesta eivät kuvaa suomalaista kuluttajaa, toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:stä kertoo.

 

Vaatteita käytetään pitkään

Suomalaiset ovat vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan vastuullisia kuluttajia. Vaatteita käytetään usein yli seitsemän vuotta eli varsin pitkään ja silloinkin ne hylätään syystä: silloin kun se rikkoutuu tai jää pieneksi.

– Vain neljä prosenttia tutkimukseen osallistuneista ilmoitti vaatteen hylkäämisen syyksi sen, ettei se enää ollut muodikas. Suomalaiset siis käyttävät vaatteitaan verraten pitkään, Kankaanpää tulkitsee.

Vaatekaupassa näkyy myös kulutuksen muutos. Nykyisin ostetaan enemmän halvemmalla. Suomalaisten verkko-ostosten arvo Euroopasta kasvoi alkuvuonna 14 prosenttia.

– Kun suomalaiset haluavat panostaa vastuulliseen ostamiseen, yksittäispakattu, lentorahtina kotiovelle kuljetettu vaate tuskin on ympäristövaikutuksiltaan parempi kuin läheltä ostettu vaihtoehto, Kankaanpää sanoo tiedotteessa.

Vaatteiden kauppa kasvoi kesäkuussa Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n mukaan 5 %, kengissä 1,4 % ja kodintekstiileissä 6,9 %. Myös kotimainen verkkokauppa kasvaa edelleen, vaatteissa 19 % ja jalkineissa 79 %.

Ilmoitus