S-ryhmä ja Kesko maailman suurimpien vähittäiskauppojen joukossa

S-ryhmä sijalla 83 ja Kesko sijalla 127 maailman 250 suurimman joukossa.

Deloitten tuoreen vähittäiskauppatutkimuksen mukaan suomalaiset sijoittuvat hyvin maailman 250 suurimman vähittäiskaupan joukossa.

S-ryhmän markkinaosuus kotimaan päivittäistavaramyynnistä vuonna 2018 oli 46,4 prosenttia ja Keskon 36,1 prosenttia. S-ryhmä paransi tuoreessa listauksessa sijoitustaan viime vuodesta viisi sijaa ja löytyy sijalta 83. Kesko on sijalla 127 nousten viime vuodesta yhden sijan. Lidl on kasvattanut vuosi vuodelta markkinaosuuttaan lähestyen kymmentä prosenttia, 9,6 prosenttia. Listaus perustuu tilikauden 2018 liikevaihtoihin, Deloitte, maailman johtava asiantuntijaorganisaatio kirjoittaa tänään lähetetyssä tiedotteessaan.

Ilmoitus

Isona trendinä kotimaisessa vähittäiskaupassa jatkuu tiedostava kuluttaminen ja hyvinvoinnin merkitys. Tämä näkyy ilmastotietoisuutena sekä asiakkaiden kiinnostuksena ruoan alkuperään, terveellisyyteen ja ruokaostosten ilmastovaikutuksiin. Kuluttajat odottavat kauppojen noudattavan kestävän kehityksen periaatteita ja kantavan vastuuta sekä omasta toiminnastaan että kumppaniverkostoistaan, Deloitten osakas Jussi Sairanen sanoo.

 

Johdossa Wal-Mart

Kärkikymmenikko on tänä vuonna sama kuin viime vuonna ja seitsemän kymmenestä johtavasta liikkeestä löytyy Yhdysvalloista. Ykkössijalla on kauppaketjujätti Wal-Mart, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli 500 miljardia dollaria. Sijalla kaksi on amerikkalainen halpakauppaketju Costo.

Amazon oli vielä 15 vuotta sitten Deloitten listauksessa sijalla 157. Tänä päivänä se on sijalla kolme. Amazonin toimintaa kiihdyttää verkkokaupan jatkuva kasvu sekä yrityksen panostus nopeisiin toimituksiin ja hyvät logistiikkaratkaisut.

Sijalla neljä on saksalainen Schwarz Group, joka omistaa Lidl-ketjun.

Deloitte on asiantuntijaorganisaatio, joka toimii yli 150 eri maassa. Suomessa Deloitte työllistää 560 henkilöä.

 

Maailman kymmenen suurinta vähittäiskauppaa Deloitten mukaan:

Ilmoitus
 1. Wal-Mart Stores, Inc. / USA
  2. Costco Wholesale Corporation / USA
  3. Amazon.com, Inc. / USA
  4. Schwarz Group / Saksa
  5. The Kroger Co. / USA
  6. Walgreens Boots Alliance, Inc. / USA
  7. The Home Depot, Inc. / USA
  8. Aldi Einkauf GmbH & Co. oHG / Saksa
  9. CVS Health Corporation / USA
  10. Tesco PLC / UK