Ruotsin melko tuore verkkomaksuja koskeva laki onkin osittain hampaaton?

Lain tarkoituksena on vähentää kansan voimakasta velkaantumista.

Heinäkuussa Ruotsissa astui voimaan uusi laki, joka kouraisi verkkokauppiaita. Heinäkuun alusta alkaen laki on nimittäin määritellyt mihin järjestykseen verkkokauppias saa laittaa eri maksut kassalle tultaessa. Esimerkiksi usein verkkokaupassa tehdyn oston yhteydessä kassalla ensimmäisenä vaihtoehtona on ollut Klarnan osta nyt, maksa myöhemmin -maksuvaihtoehto. Laki puuttui kuitenkin juuri tähän ja sen voimaan astumisen jälkeen verkkokauppias ei ole saanut pitää vaihtoehtoa, jolla ostetaan velaksi ensimmäisenä vaihtoehtona. Tällainen maksuvaihtoehto ei saa myöskään olla esitäytetty eikä sitä saa nostaa esille suoramaksua edeltävänä vaihtoehtona. Suoramaksuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi Swish, Klarnan suoramaksu tai pankkisiirto.

Sen sijaan, jos verkkokauppiaalla ei ole suoramaksuvaihtoehtoa, maksutavat voi laittaa haluamaansa järjestykseen, kuten Ehandelin ruotsalainen sisarsivusto paljasti jo helmikuussa.

Ilmoitus

 

Luottokortti on myös velaksi ostamista

Lain osa, joka on saanut niskoilleen runsaasti kritiikkiä on se, että myös luottokortti lasketaan velaksi. Koska useimmat verkkokauppojen kassat tarjoavat korttimaksuvaihtoehtoa eikä tee eroa luottokortin ja suoramaksukortin välillä, on ollut jossain määrin epäselvää, mihin kohtaan maksuvaihtoehtojen listalla kortit sijoitetaan. Nyt on kuitenkin tullut selväksi, että kortti lasketaan velaksi. Näin Klarna on kertonut Ehandelin toimitukselle.

Toisin sanoen verkkokaupat, joilla ei ole jotain esimerkiksi kolmesta aiemmin mainitusta suoramaksuvaihtoehdosta, vaan ainoastaan korttimaksu niille asiakkaille, jotka eivät halua valita maksutavaksi laskua, voivat laittaa maksuvaihtoehdot haluamaansa järjestykseen, esimerkiksi niin, että Klarnan lasku on ensimmäisenä vaihtoehtona.

Tällaiseen vaihtoehtoon on päätynyt muun muassa muotijätti H&M. Muotijätin maksuvaihtoehdot sen ruotsalaisella sivustolla ovat seuraavat: 1. Maksa myöhemmin, 2. Jaa maksu Klarnalla, 3. Maksukortti ja 4. Paypal. H&M:n mukaan, jota on viime päivinä syytetty lain kiertämisestä, järjestys on sama kuin aikaisemminkin.

Emme ole ottaneet pois mitään vaihtoehtoa suoramaksusta verkkokaupassamme Ruotsissa. Ensimmäinen maksutapa, jota tarjotaan, on kuten aikaisemmin, maksuton 30 päivän lasku. Tämä vaihtoehto antaa asiakkaalle mahdollisuuden maksaa sen jälkeen, kun hän on vastaanottanut tuotteensa, mikä tarkoittaa, että asiakkaan rahat eivät ole lähtenyt mihinkään, jos hän haluaa palauttaa tuotteen, H&M:n lehdistökontakti Ruotsissa, Johanna Behrer sanoo Ehandelille.

 

Kauppiaat epävarmoja

Verkkokauppiaat, jotka käyttävät Klarnaa maksutoimittajana voivat valita joko Klarna Checkoutin, mikä tarkoittaa, että Klarna hoitaa koko prosessin tai Klarna Paymentsin, mikä tarkoittaa, että verkkokauppiaalla voi olla monia eri toimittajia maksumenetelmilleen. H&M on valinnut viimeisen vaihtoehdon ja käyttää Klarnaa ainoastaan lasku-vaihtoehtoon.

Yksi ongelmallinen yksityiskohta tässä kohtaa on se, että palvelun toimittajan on valvottava, että kaikki menee lain mukaisesti, ei siis verkkokauppiaan, mikä on monien mielestä hankalaa. Tätä mieltä on ainakin Klarna, joka kertoo, että monet kauppiaat pelkäävät tekevänsä väärin. Klarna kokeekin, että Klarna Checkoutin, KCO, kysyntä on kasvanut.

Ilmoitus

Kevään ja kesän aikana monien kauppiaiden on tarvinnut laittaa paljon ylimääräistä energiaa parantaakseen asiakaskokemusta onlinella, kun käynnit fyysisissä liikkeissä ovat vähentyneet. Koska ruotsalaiset asiakkaat maksavat mielellään Klarnalla, niin se on lisännyt Klarna Paymentsin, mutta ennen kaikkea KCO:n kysyntää. Yksi syy on se, että verkkokauppiaat tuntevat itsensä epävarmoiksi miten he muotoilevat kassan ja siinä vaiheessa on turvallista laittaa vastuu meille, Klarnan Ruotsin kommunikaatiopäällikkö Johan Gustafsson sanoo.

 

Laki velkojen vähentämiseksi

Heinäkuun alussa Ruotsissa voimaan astunut laki on ajateltu niin, että säännöt vähentäisivät kansan voimakkaasti kasvanutta velkaantumista pitkän pitkässä naapurimaassa. Sääntöjen voimaan astumisen jälkeen suoramaksuvaihtoehdon on oltava kassalla ensimmäisenä vaihtoehtona eikä lasku saa olla esitäytetty, kuten se aikaisemmin on monesti ollut.