Ruotsi: Amazon haluaisi välttyä kemikaaliverolta

”Meillä on yleiset verosäännöt, jotka ovat kaikille samat.”

Ruotsin kemikaalivero on kismittänyt useita verkkokauppiaita eikä Amazon ole tässä asiassa mikään poikkeus. Ruotsissa on nimittäin laitettu erityinen vero elektroniikkatuotteille, mikä puolestaan on pakottanut verkkokauppiaat nostamaan hintoja.

Iltapäivälehti Aftobladetin saamien tietojen mukaan Amazon on palkannut lobbarit asialle ajaakseen verohelpotusta. Lehti kertoo, että uutistoimisto Siren on saanut nähdä kirjeen, jossa pyydetään tapaamista valtiovarainministeriön kanssa.

Ilmoitus

Kirje on lähetetty viime viikolla ja siitä tulee esille, että Amazon on huolissaan veron vaikutuksista lanseerauksensa edellä.

Valtiovarainministeriöön on mennyt myös toisen lobbarin kirje, jossa sanotaan, että "nyt on kiire, sillä he tulevat etabloimaan toimintansa Ruotsissa pian ja laki astuu voimaan vain muutaman viikon sisällä".

Amazonin edustajavat ovat olleet lehden tietojen mukaan aiemmin yhteydessä myös Verovirastoon, mutta viranomainen on tehnyt selväksi, ettei Amazonin kanssa tehdä mitään poikkeuksia.

Myös hallituksen taholta Amazonin toivomus on evätty.

Ruotsin oikeudessa emme tee erityisiä poikkeuksia tai sopimuksia joidenkin yritysten kanssa, vaan meillä on yleiset verosäännöt, jotka ovat kaikille samat. Pitkällä juoksulla se luo ennustettavissa olevan ja oikeudenmukaisen yritysilmapiirin. Voi käydä niin, että meillä on oltava tapaaminen heidän kanssaan, jossa selvitämme tämän, valtiovarainministeri Magdalena Andersson (sosiaalidemokraatti), kirjoittaa sähköpostissa lehdelle.

Amazonin PR-päällikkö Nick Capling kirjoittaa kuitenkin Aftonbladetille, etteivät he ole välttelemässä veroa vaan haluavat jonkin ajan poikkeuksen.

Kirjeessä lukee selvästi, että olemme pyytäneet lisää aikaa ymmärtääksemme ja toteuttaaksemme tämän monimutkaisen lain.

Kemikaalivero tuli Ruotsissa voimaan vuonna 2017 ja se oli heti alkuun verkkokauppiaiden sekä kodinelektroniikan myyjien kritisoima, koska he pitivät mahdottomana kilpailla ulkomaisia yrityksiä vastaan.

Ilmoitus

Vastauksena tähän huutoon Ruotsin hallitus ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että lokakuun 1. päivästä alkaen 2020 se koskee myös ulkomaisia yrityksiä, jotka myyvät tuotteitaan ruotsalaiskuluttajille. Aiemmin ulkomailla sijaitsevien yritysten, jotka ovat lähettäneet tuotteet varastoista joistakin muista maista, ei ole tarvinnut maksaa kyseistä veroa. Asiaan tulee nyt muutos.

Verovelvollisuus koskee ulkomaalaisia yrityksiä, jotka myyvät tuotteitaan ruotsalaisille asiakkaille, tai välittävät sellaista myyntiä summalla, mikä ylittää 100 000 kruunua vuodessa, valtiovarainministeriö kirjoittaa sähköpostitse Ehandelin sisarsivustolle.

Miten veroa tullaan sitten perimään on vielä epäselvää, mutta Ehandelin toimitukseen tulleen valtiovarainministeriön sähköpostin mukaan kyse saattaa olla jonkinlaisesta tullimaksusta.