Posti varautuu verkkokaupan kasvuun – pakettiautomaattien tärkeys kasvaa

Posti muuttaa pakettikuljetuksiaan Suomessa 19. kesäkuuta alkaen.

Ilmoitus

Uudistus koskee kaikkia kuluttajia, joille Posti toimittaa paketteja. Muutoksen jälkeen asiakkaiden paketit toimitetaan lähimpään mahdolliseen palvelupisteeseen, joka käytännössä pääosalla kuluttajista on pakettiautomaatti.

Yli puolella suomalaisista on lyhyempi matka automaatille kuin Postiin

Ilmoitus

Uudistuksen taustalla on Postin uusi tekninen ratkaisu, jonka avulla paketit voidaan ohjata haluttuun määränpäähän. Mitä todennäköisemmin paketti viedään pakettiautomaattiin, koska 55 prosentilla suomalaisista pakettiautomaatti on lähempänä kotisoitetta kuin perinteinen Posti.

Posti toi pakettiautomaatit markkinoille vuonna 2011 ja niiden määrää on lisätty nopeasti lähes 1 500 kappaleeseen. Suomalaiset kulkevat automaattien käytössä maailman etujoukoissa, ja Suomessa on eniten pakettiautomaatteja asukasta kohti.

- Tutkimustemme mukaan suomalaiset suosivat automaatteja. Jopa 59 prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä niitä. Pakettiautomaatit sijaitsevat siellä missä kuluttaja muutoinkin liikkuu. Lisäksi automaattien palveluajat ovat laajemmat perinteisissä Posteissa. Uudistuksen avulla voimme helpottaa suomalaisten arkea, sillä pakettiautomaatit ovat auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ne pystytään myös täyttämään.  Parhaimmillaan perjantaina tilattu paketti on noudettavissa automaatista jo lauantaina, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen kertoo tiedotteessa.

Paketinohjauksella varaudutaan myös verkkokaupan kasvuun. Suomessa kotitalouteen tulee keskimäärin 10 pakettia vuodessa, Keski-Euroopassa kaksi kertaa tämän verran ja Yhdysvalloissa määrä on kolminkertainen. Verkkokaupan kasvaessa myös pakettien määrän odotetaan lisääntyvän.

Postin uuden paketinohjauksen myötä pakettien kuljettaminen nopeutuu: mikäli alkuperäinen noutopiste on täynnä, paketti ohjataan automaattisesti lähellä sijaitsevaan toiseen noutopisteeseen. Myös tässä tapauksessa paketti voidaan ohjata joko Postiin tai pakettiautomaattiin.

Suomessa pakettiautomaatteja on ympäri maata. Postin pakettiautomaattien käyttöaste on korkein Forssassa, Pukkilassa, Eurassa, Karkkilassa ja Kaustisilla.  Suurista kaupungeista käyttöaste on korkein Riihimäellä, Keravalla ja Järvenpäässä.

Vähentää CO2-päästöjä

Kuluttaja voi vaikuttaa merkittävästi myös toimitusten CO2-päästöihin paketin ohjauksella. Asiakas voi vähentää CO2-päästöjään jopa 70 prosenttia ohjaamalla paketit omien arkireittiensä varrelle esimerkiksi ruokakaupassa sijaitsevaan pakettiautomaattiin, työpaikalla sijaitsevaan automaattiin tai kesämökin läheisyyteen.

Pakettien ohjausta on testattu Turun keskustan alueella huhtikuusta alkaen ja muutos laajenee nyt valtakunnalliseksi. Uudistus alkaa Espoosta ja Hämeenlinnasta 19.6., ja tämän jälkeen muutos tehdään paikkakunta kerrallaan tämän kesän aikana. Uudistus ei vaikuta Postin kotiinkuljetuksiin eikä perille vietäviin yrityspaketteihin. 

Postiasioinnista suurin osa liittyy pakettien noutamiseen, mikä ei ole enää samalla tavalla sidottua tiettyyn postiin kuin aiemmin. Postin pakettikuljetuksia koskeva muutos ei vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä. Mikäli asiakas haluaa, hän voi jatkossakin ohjata paketin haluamaansa noutopaikkaan. Valinnan voi tehdä esimerkiksi OmaPosti-sovelluksella, verkossa osoitteessa posti.fi/ohjaus tai verkkokaupassa.