Oriolan omistama Kronans Apotek ja Apoteksgruppen yhdistyvät

”Tavoitteena synenergiaedut”.

Oriolan omistama Kronans Apotek yhdistyy ruotsalaisen Apoteksgruppenin kanssa. 

Olemme iloisia voidessamme kertoa Oriolan Kronans Apotekin ja Euroapothecan Apoteksgruppenin suunnitellusta yhdistymisestä, joka luo merkittäviä synergiamahdollisuuksia apteekkiliiketoiminnassa. Suunniteltu järjestely on looginen askel Oriolan muutosprosessissa, ja järjestelyn myötä Oriola keskittyy yhteiskunnalliseen rooliinsa lääkkeitä jakavana infrastruktuurialan yrityksenä sekä palveluiden tarjoamiseen lääkeyrityksille ja apteekeille. Yhteishankkeen myötä Uusi Yhtiö keskittyy synergiaetujen saavuttamiseen seuraavien 2–3 vuoden aikana, Oriolan hallituksen puheenjohtaja Panu Routila kertoo tiedotteessa.

Ilmoitus

Käytännössä järjestelyt menevät niin, että omistajat Oriola ja Euroapotheca yhdistävät apteekkiliiketoimintansa ja perustavat Uuden Yhtiön, jonka Oriola ja Euroapotheca omistavat 50 prosentin tasaosuuksin. Järjestelyssä Uuteen Yhtiöön siirtyy Oriolan Consumer-liiketoiminta-alue (Kronans Apotek), jonka yritysarvo on noin 400 miljoonaa euroa. Oriolan Consumer-liiketoiminta-alueen noin 134 miljoonan euron velat (IFRS 16 -vuokrasopimusvelat ja factoring-sopimukset) siirretään Uudelle Yhtiölle järjestelyn toteuttamisen yhteydessä. Lisäksi Euroapotheca maksaa Oriolalle noin 24 miljoonan euron käteisvastikkeen. Euroapotheca siirtää Uuteen Yhtiöön Ruotsin liiketoimintansa eli Apoteksgruppenin, jonka yritysarvo on noin 300 miljoonaa euroa, sekä 82 miljoonan euron nettovelat.

On ilahduttavaa, että voimme kertoa Apoteksgruppenin uudesta kehityssuunnasta, joka on jatkoa vuonna 2018 aloittamillemme investoinneille. Ruotsi pysyy edelleen hyvin tärkeänä markkinana Euroapotheca-konsernille, ja olemmekin etsineet mahdollisuuksia laajentua markkinalla. Apoteksgruppenin ja Kronans Apotekin muodostama Uusi Yhtiö tulee olemaan Ruotsin apteekkimarkkinoilla asemansa vakiinnuttanut kolmanneksi suurin toimija, jolla on merkittäviä synergiamahdollisuuksia. Uudella Yhtiöllä on mahdollisuudet säilyä kilpailukykyisenä muuttuvassa markkinadynamiikassa, jolle on luonteenomaista vahvistuva siirtyminen verkkokauppaan, Paulius Mencas, Euroapothecan hallituksen puheenjohtaja kommentoi.

Perustettavalla Uudella Yhtiöllä on Ruotsissa yli 470 apteekkia, kattavat verkkoapteekkipalvelut, yli 2 300 kokoaikaista työntekijää sekä havainnollistava 1,14 miljardin euron yhdistetty liikevaihto Ruotsissa vuonna 2020. Uuden Yhtiön odotetaan olevan liikevaihdolla mitattuna Ruotsin apteekkimarkkinoiden kolmanneksi suurin toimija, ja sen yhteenlaskettu markkinaosuus on arviolta 25 prosenttia.

Järjestely edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää, ja sen odotetaan toteutuvan viimeistään vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla, Oriola kertoo tiedotteessa.