Miltei puolet suomalaisista aikoo suosia jouluostoksissa kotimaista

“Suosituimmiksi lahjoiksi ennustetaan pelikonsoleita, urheilukelloja ja robottipölynimureita.”

Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisilla on tänä vuonna maltillinen joulubudjetti. 20 prosenttia vastaajista aikoo käyttää 50-100 euroa joululahjoihin, 19 prosenttia kertoo käyttävänsä 101-200 euroa ja 9 prosenttia vastaajista jättää paketit hankkimatta.

Tavallisimmin lahjat hankitaan joulukuun alkupuolella tai kuukausi-pari ennen joulua. Suosittua on myös lahjojen hankkiminen vasta joulun jälkeen.

Ilmoitus

29 prosenttia vastaajista suunnittelee ostavansa kaikki joululahjat tai osan joululahjoista vasta joulun jälkeisistä alennusmyynneistä. Taustalla on varmasti toive tehdä hankintoja edullisempaan hintaan. Viime vuonna joulukuun suosituimpana ostospäivänä Hintaoppaassa näkyi 15. joulukuuta, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett sanoo tiedotteessa.

Joulun alennusmyynnit pyörähtävät käyntiin heti aaton jälkeen, useimmiten 25. joulukuuta. Hintaopas kertoo kuitenkin, että keskimääräinen alennusprosentti tapaninpäivänä on melko vaatimaton.

Keräämästämme hintadatasta selviää, että viime vuoden tapaninpäivänä keskimääräinen alennusprosentti oli -2, kun se esimerkiksi saman vuoden Black Fridayna oli -4,5. Vaikka tapaninpäivä ei yllä Black Fridayn tasolle, se on silti joulukuun edullisin ostospäivä, Matinvesi-Bassett sanoo.

 

Nyt suositaan suomalaista

Miltei puolet kyselyyn vastanneista, 43 prosenttia, sanoo suosivansa nyt kotimaisia kauppoja, tuotteita tai palveluita. Vain 5 prosenttia ilmoittaa, ettei aio suosia kotimaista ja 34 prosentille hinta on tärkein eikä tuotteen tai palvelun alkuperällä ole väliä.

Hintaopas ennustaa samalla kategoriat, jotka ovat nousemassa vuoden suosituimmiksi tänä jouluna ja ne ovat pelikonsolit, urheilukellot ja robottipölynimurit.

Yksittäisistä tuotteista suurta suosiota ennustetaan etenkin Apple iPhone 11 -puhelimelle, Apple AirPods Pro -kuulokkeille ja Polar Ignite -urheilukellolle, Hintaopas kirjoittaa.

 

Ilmoitus

 

Hintaopas ennustaa: joulun 2020 suosituimmat tuotekategoriat

 1. Pelit & Pelikonsolit
 2. Sykemittarit & urheilukellot
 3. Robottipölynimurit

 

Hintaopas ennustaa: joulun 2020 suosituimmat elektroniikkatuotteet

 1. Apple iPhone 11
 2. Apple AirPods Pro -kuulokkeet
 3. Polar Ignite -urheilukello
 4. Roborock S5 Max -robottipölynimuri
 5. Sony PlayStation 4 Slim 500GB -pelikonsoli
 6. JBL Charge 4 -kannettava kaiutin
 7. Nintendo Switch -pelikonsoli
 8. Polar Grit X -urheilukello
 9. iRobot Roomba S9 Plus -robottipölynimuri
 10. Samsung Galaxy Tab

(Lähde: Hintaopas)