”Menetetty jo yli 300 miljoonaa euroa myyntiä”

Muoti- ja urheilukaupassa on menetetty vuoden 2020 alusta jo yli 300 miljoonaa euroa myyntiä. Tuoreet luvut ilmenevät Muoti- ja urheilukauppa ry:n myyntitilastoista.

Huhtikuun aikana muotikaupan myynti on puolittunut ja urheilukaupan myynti on laskenut lähes neljänneksen.

Muotiketjujen myynti romahti huhtikuussa 66 prosenttia, kun marketeissa ja tavarataloissa sama pudotus oli 41 prosenttia. Verkkokauppa kasvoi sen sijaan 120 prosenttia.

Ilmoitus

Verkkokaupan kasvu ei lähimainkaan korvaa kivijalkakaupan menetyksiä. Verkkokauppa on myös oleellisesti kivijalkakauppaa kannattamattomampaa, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

 

Monille nuorille ensimmäinen työpaikka – vaarassa kadota

Nousu koronakriisin jälkeen tulee olemaan Muoti- ja urheilukaupan mukaan vaikeaa ja kaikkien toimenpiteiden myötä menetetty myynti heijastuu toimitusketjussa vielä pitkälle ensi vuoteen. Kuitenkin moni joutuu edelleen maksamaan korkeita vuokria ilman, että niihin on myönnetty tukia tai joustoa.

Olemme ennustaneet kaupunkikuvan muuttuvan koronakriisin myötä. Mikä houkuttelee ihmisiä keskustoihin, joissa ei ole kauppoja? Kauppakeskukset hiipuvat, jollei vuokratasot vastaa myynti- ja kävijämääriä, Kankaanpää arvioi.

Muoti- ja urheilukaupan liikevaihto on 4,5 miljardia euroa ja se työllistää 56.000 henkilöä. Suomessa muoti- ja urheilukaupan myymälöitä löytyy tällä hetkellä 3000. Monille nuorille kyseiset liikkeet ovat ensimmäinen työpaikka.

Jos nämä myymälät katoavat kaupunkikuvasta, miten käy kaikille muille palveluille? Toistaiseksi Suomessa tuet alan kaupalle ovat olleet korollista velkaa, eikä edes halpaa. Tämä ei auta kassakriisiin ja siirtää ongelmia vaan eteenpäin? Muihin Pohjoismaihin verrattuna suoria tukia akuuttiin hätään ei käytännössä ole laisinkaan, Kankaanpää summaa lehdistötiedotteessa.

Muoti- ja urheilukaupan alalla toivotaan, että tukea myönnettäisiin myös isoille toimijoille, jotta ne selviäisivät koronan aiheuttaman kriisin yli ja työllistävät myös tulevaisuudessa.

Ilmoitus