Maksuhäiriöt kasvussa – ”Erityisesti miesten osalta kehityksen suunta ja vauhti huolestuttavat”

”Suomalaisten maksuvaikeudet ovat yleistyneet 2020 aikana” kertoo Suomen Asiakastieto Oy.

Miltei 392 000 kuluttajalla on maksuhäiriömerkintä Suomen Asiakastiedon rekisterissä. Kolmessa kuukaudessa määrä on kasvanut 2300 henkilöllä ja vuodessa noin 6000 henkilöllä, Suomen Asiakastieto Oy kertoo tänään lähetetyssä tiedotteessa.

Erityisesti miesten osalta kehityksen suunta ja vauhti huolestuttavat. Kymmenellä prosentilla miehistä on maksuhäiriömerkintöjä, kolmikymppisistä jo yli 16 prosentilla. Naisillakin häiriöt ovat toki lisääntyneet, mutta huomattavasti hitaammin. Heillä maksuhäiriön todennäköisyys on korkeimmillaankin kymmenessä prosentissa, vertailee liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta ja jatkaa:

Ilmoitus

On kuitenkin kiva huomata, että alle 30-vuotiaiden maksuhäiriöisten henkilöiden – niin naisten kuin miestenkin - määrä on edelleen laskenut. Toivoa siis on.

Eroja maksuhäiriöisten määrästä löytyy maakunnittain ja Suomen asiakastiedon 30.9 laatiman rekisterin mukaan eniten maksuhäiriöisiä löytyy Päijät-Hämeestä (9,7%) ja vähiten Ahvenmaalta (4,7%).

 

Velkoja kertyy myös verkkokauppaostoista

Koronan aikana on toteutettu useita toimia ylivelkaantumisen estämiseksi. Asiakastieto ennakoi silti, että korkokaton alentaminen johtaa vain maksuhäiriöiden lisääntymiseen. Heidän mukaansa näin näyttää myös käyneen, kun luoton hoitaminen uudella luotolla on tarjonnan vähenemisen myötä käynyt mahdottomaksi.

Hallitsemattoman luottokierteen katkeaminen on hyvä asia, eikä luoton antaminen maksukyvyttömälle asiakkaalle ole pitkän päälle kannattavaa liiketoimintaa. Matala korkokatto on kuitenkin kaventanut myös pitkällä aikavälillä maksukykyisen kuluttajan mahdollisuuksia saada ns. siltarahoitusta vaikkapa lomautusjakson ajaksi, Muhonen sanoo.

Maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikojen lyhentäminen on ollut viime aikoina tapetilla.

Maksuhäiriömerkintöjen poistamista pidetään ratkaisuna ylivelkaantumiseen, mutta eihän se niin ole. Tallennusaikojen lyhentäminen vain vähentäisi maksukyvyn arviointiin käytettävissä olevan tiedon määrää, vaikka tutkitusti vielä 3-4 vuotta vanha maksuhäiriömerkintä kertoo luottoriskin olevan yhä selvästi kohollaan. Meidän satavuotisen kokemuksemme perusteella tietoa tarvitaan enemmän ja siksi pyrimme tuomaan päätöksenteon tueksi lisää ns. positiivista tietoa, Jouni Muhonen sanoo Suomen Asiakastiedon tiedotteessa.

Hän muistuttaa myös, että ylivelkaantuminen on monitahoinen ongelma, vaikka keskustelu painottuu tavallisimmin rahaluottoihin.

Ilmoitus

Velkaantumista aiheuttaa Asiasktiedon mukaan myös esimerkiksi vuokrat, verkkokauppaostot, julkisoikeudelliset maksut ynnä muut ihmisten tekemät sitoumukset.

 

***

 

Maksuhäiriöiden osuus maakunnittain

(Maakunta / osuus / muutos)
Ahvenanmaa 4,7 % -0,1 %
Etelä-Karjala 7,8 % 0,2 %
Etelä-Pohjanmaa 7,1 % 0,0 %
Etelä-Savo 8,2 % 0,2 %
Kainuu 7,3 % -0,2 %
Kanta-Häme 8,9 % 0,2 %
Keski-Pohjanmaa 6,7 % 0,0 %
Keski-Suomi 7,9 % 0,0 %
Kymenlaakso 8,5 % 0,0 %
Lappi 8,6 % 0,1 %
Pirkanmaa 8,2 % 0,1 %
Pohjanmaa 6,1 % 0,0 %
Pohjois-Karjala 7,3 % 0,0 %
Pohjois-Pohjanmaa 7,3 % 0,1 %
Pohjois-Savo 8,3 % 0,1 %
Päijät-Häme 9,7 % 0,2 %
Satakunta 8,4 % 0,3 %
Uusimaa 8,9 % 0,1 %
Varsinais-Suomi 7,9 % 0

(Lähde: Suomen Asiakastieto Oy; lista 30.9.2020)