Kysely: Kevytyrittäjät toivovat parannusta työttömyysturvaan ja eläkesäästämiseen

Selkeämpi käsittely laissa toiveena.

Ilmoitus

Kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n mukaan suuri osa kevytyrittäjistä on sitä mieltä, että kevytyrittäjyyden selkeämpi käsittely laissa vaikuttaisi merkittävällä tavalla heidän toimintaansa. Sen suorittaman kyselyn mukaan toiseksi tärkeimmäksi koettiin työttömyysturvan kehittäminen (25 %) ja kolmanneksi tärkeimmäksi eläkesäästämisen kehittäminen (17 %).

UKKO.fi:n kyselyn mukaan lähes kolmannes vastaajista on toiminut kevytyrittäjänä yli kolme vuotta. Vastanneista peräti 64 prosenttia piti kevytyrittäjyyden edistämistä tärkeänä tulevien eduskuntavaalien teemana.

Ilmoitus

- Perinteisiä yrittäjiä on Suomessa ollut pitkään noin 300 000. Tämän lisäksi jo yli 100 000 suomalaista on muutaman vuoden aikana päättänyt alkaa toimia yrittäjämäisesti laskutuspalvelun kautta. Vuosittain toteutettu käyttäjäkyselymme luo kattavan kuvan kevytyrittäjien elämäntilanteesta, toiveista ja tarpeista, sanoo UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori tiedotteessa.

Kevytyrittäjyys on päätoimi 18 prosenttia vastanneista, ja sivutoimisesti kevytyrittäjänä työskentelee 73 prosenttia. Sivutoimisista kevytyrittäjistä 36 prosenttia työskentelee palkkatyön ja 10 prosenttia opiskelun ohessa, kun taas 13 prosenttia on työttöminä ja yhdeksän prosenttia eläkkeellä.

Syyt pysyneet ennallaan

Ukko.fi:n mukaan merkittävimmät syyt ryhtyä kevytyrittäjäksi ovat vuodesta toiseen pysyneet ennallaan. Kevytyrittäjille tärkeintä on kyky työllistää itse itsensä sekä mahdollisuus yhdistää palkkatyön helppous ja yrittäjän vapaus.

Kevytyrittäjä markkinoi ja myy itse oman työnsä, mutta käyttää laskuttamiseen laskutuspalvelua. Laskutuspalvelu huolehtii kaikista hallinnollisista tarpeista, kuten veroista ja vakuutuksista, eikä kevytyrittäjä tarvitse omaa Y-tunnusta.