Kryptokauppa.com myy Bitcoiniin liittyviä tuotteita – myös ostot kryptovaluutoilla

”Euroja käytetään ainoastaan hinnoitteluun verkkokaupassa sekä ensimmäisen verojen maksun yhteydessä”.

Bitcoin tulee ohittamaan valuuttana ensin euron ja sitten dollarin. Näin uskoo eilen Kryptokauppa.comin avannut verkkokauppias, kryptovaluutta-asiantuntija ja ohjelmistoalan yrittäjä Lauri Alasaukko-oja.

Hän käytti tuoreen verkkokaupan perustamiseen Bitcoinia, Ethereurnia ja Litecoinia. Asiakkaat voivat käyttää maksun yhteydessä näiden lisäksi myös Rippleä ja USD Coinia. Tuotteet on kuitenkin hinnoiteltu selvyyden vuoksi euroilla.

Ilmoitus

Lauri Alasaukko-oja myy vasta perustetussa verkkokaupassaan erilaista Bitcon-aiheista tavaraa, kuten kirjallisuutta ja vaatteita.

Hän sanoo Kryptokauppa-comin olevan ensimmäinen laatuaan Suomessa eikä Ehandel tiedä äkkiseltään vastaavaa yritystä edes Pohjoismaissa, mikä ei kuitenkaan sulje pois, etteikö sellaisia voisi olla.

 

Kiinnostus vei mennessään

Lauri Alasaukko-oja selvittää asiaa pohjamutia myöten LinkedIn-kirjoituksessaan, jossa hän kertoo kiinnostuneensa Bitcoinista vuonna 2017. Hän päätti tutustua kryptovaluutan maailman intensiiviopiskelun muodossa kahden viikon ajan. Neljä vuotta on kulunut ja matka jatkuu.

Bitcoin on opettanut minulle enemmän eri tieteenaloista kuin yksikään opiskelemani asia. Bitcoinin ymmärtäminen vaatii taustatietoa ainakin antropologiasta, taloustieteestä, teknologian kehityksestä, liiketoimintamalleista, Internetin kehityksestä, rahasta ja sen historiasta, tekniikasta ja sosiaalisista verkostoista, Lauri Alasaukko-oja kirjoittaa.

Useimmille kryptovaluutta on edelleen melko tuntematon asia ja epäilijöiden joukko on suuri, kuten hän on saanut myös itse konkreettisesti huomata. Hän vertaa Suomen osalta tilannetta Nokiaan. Suomalaiset insinöörit keksivät kosketusnäytön, mikä ei kelvannut Nokian johdolle syystä, että puhelimessa on oltava näppäimet. Näppäimelliset matkapuhelimet ovat tänä päivänä lähinnä huvittava osa historiaa.

 

Haluaa lisätä kryptovaluuttatietoutta

Lauri Alasaukko-ojan Kryptokauppa.com ei ole pelkästään bisnes vaan hän haluaa putiikkinsa kautta lisätä kryptovaluuttaosaamista ja tietoutta myös Suomessa.

Ilmoitus

Toki liiketoimintaahan tämäkin on, mutta ensisijaisena tavoitteena on lisätä tietämystä asiasta ja herätellä Suomea, jotta pysymme teknologisessa kehityksessä mukana, hän kertoo Ehandelille.

Kryptokauppa.com perustettiin vasta eilen 23.6, joten tässä vaiheessa myynnistä ei ollut vielä erityisemmin kerrottavaa, vaikkakin hän sanoo, että tilauksia on tullut tasaisesti päivän aikana.

Kaupan perustamisen kautta Lauri Alasaukko-oja haluaa niin ikään selvittää, mitä liiketoiminta kryptovaluutoilla tarkoittaa yleisen toiminnan, kirjanpidon ja verotuksen osalta, hän raportoi LinkedIn-kirjoituksessaan.

 

Miten helppoa tai vaikeaa verkkokaupan aloittaminen kryptovaluutalla on?

Verkkokaupan aloittaminen oli äärimmäisen helppoa. Ostan tuotteet luottokortilla, joka muuttaa automaattisesti kryptovaluutat euroiksi maksun vastaanottajalle. Tuotteiden myynti taas tapahtuu Coinmotion Oy:n tarjoaman kauppiaspalvelun avulla, joka oli äärimmäisen helppo liittää osaksi Shopify-verkkokauppa-alustaa, hän sanoo.

Keskeisessä käytössä yrityksen perustamisessa on Coinbasen Visa-kortti, jonka avulla voi käyttää kryptovaluuttaa, mutta maksun vastaanottaja saa euroja. Luottokortin avulla tilataan tuotteet Printfulin kaupasta. Yrityksen perustaminen toteutetaan yhdessä Tilitoimisto Skarppitilit Oy:n kanssa, joka perustaa yrityksen ja huolehtii viranomaismaksuista Bitcoinia vastaan. Asiakkaat maksavat maksut Shopify-verkkokauppa-alustaan linkittyvän suomalaisen Coinmotionin kauppiaspalvelun avulla tai Bitcoinin salamaverkkoa hyödyntävän OpenNoden avulla, hän selvittää kirjoituksessaan.

 

Kuten itsekin kirjoitat, kryptovaluuttojen osaaminen vaatii erittäin paljon opiskelua ja tietämistä. Uskotko, että valuutta voi todella lyödä itsensä läpi myös ihan tavallisten, esimerkiksi allekirjoittaneen kaltaisten ihmisten joukossa?

Kyllä uskon. Erityisesti Bitcoinin käyttäjämäärät ovat seuranneet Internetin käyttäjämäärien kehitystä. Harva ymmärtää esimerkiksi, miten Internet toimii, mutta silti käytämme sitä jatkuvasti. Kun kryptovaluutan käytöstä tulee helpompaa normaalille kuluttajalle teknologian kehittyessä, kuluttaja ei edes välttämättä tiedä käyttävänsä kryptovaluuttaa.

Esimerkiksi verkkokauppias pääsee hyötymään reaaliaikaisista maksuista ympäri maailman. Toki kryptovaluutat ovat myös turvallisempia, koska asiakkaan ei tarvitse syöttää luottokorttitietojaan, hän sanoo.

 

Uskotko kryptovaluuttojen yksinkertaistuvan sitä mukaa kun niiden suosio ehkä kasvaa tulevaisuudessa?

Kyllä. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja käyttökokemus paranee päivä päivältä.

 

Koko maailman raha

Lauri Alasaukko-oja selvittää edelleen, että Bitcoin on tehty euron sijasta koko maailman yhteiseksi valuutaksi, joka vauhdittaa kansainvälistä kaupankäyntiä ja liikkuu sekunnin sadasosissa ihmiseltä toiselle ilman välikäsiä. Hän uskoo, että tilisiirto 1-3 pankkipäivää ei ole enää edes tuttu käsite seuraavalle sukupolvelle.

Alasaukko-ojan mukaansa Bitcoinverkon käyttäjämäärä on seurannut vahvasti Internetin aikakaudelta tuttua eksponentiaalisen kasvun käyrää ja se tulee nousemaan dominoivaksi globaaliksi maksuverkoksi.

Omassa verkkokaupassaan hän käyttää euroja ainoastaan ensimmäisen verojen maksun yhteydessä sekä tuotteiden hinnoittelussa, koska eurot kertovat enemmän hinnasta kuin Satoshit. Selvityksen vuoksi kerrottakoon, että 1 Bitcoin on 100 000 000 Satoshia. Tuotteiden ostot kuitenkin tapahtuvat kryptovaluutoilla.

 

Entä millaisia odotuksia sinulla on myymälän ja oman messagen läpiviemisen suhteen?

Toivon, että Suomi ja suomalaiset ottaisivat teknologian tosissaan ja parantaisivat ymmärrystä erityisesti Bitcoinista. Haluan verkkokauppani tuotteiden tukevan tätä missiota tavalla tai toisella, yrittäjä Lauri Alasaukko-oja kertoo Ehandelille.