Kaupan liitto: ”Aasialaisilla verkkokaupoilla merkittävä kilpailuetu”

Mietitkö koskaan mitä esimerkiksi Kiinasta hankkimasi tuotteet sisältävät?

Kaupan liitto huomioi tänään lähettämässään tiedotteessa, että Euroopan Unionin ulkopuoliset verkkokaupat saavat suomalaisiin kauppoihin nähden epäreilua ja merkittävää kilpailuetua. Yksi suurimmista eroista on tuoteturvallisuutta koskeva lainsäädäntö.

Sen pitäisi tasapuolisemman kilpailun vuoksi ja kuluttajaturvallisuudenkin vahvistamiseksi koskettaa myös EU:n ulkopuolella tehtävää kuluttajakauppaa, Kaupan Liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Ilmoitus

Verkkokaupat, jotka operoivat EU:n ulkopuolella saavat kotimaisiin kauppoihin verrattuna kilpailuetua alhaisempien postikulujen, keveämmän verotus- ja tullauskohtelun vuoksi sekä kuluttajansuojan ja tuottajavastuun osalta – eikä tuoteturvallisuutta koskeva lainsäädäntö kata näitä tuotteita.

Tällä hetkellä erityisesti kiinalaisista verkkokaupoista myydään suomalaisille kuluttajille yleisesti tuotteita, jotka eivät täytä EU:n vaatimuksia tuoteturvallisuudesta, Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto sanoo tiedotteessa.

Euroopan Unionissa tuoteturvallisuusdirektiivi takaa, että markkinoille tuodaan turvallisia tuotteita.

Tuoteturvallisuutta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuutta valvovat viranomaiset, Suomessa muun muassa Tulli ja Tukes, ovat EU:n ulkopuolisen verkkokaupan osalta melko aseettomia. Kivijalkakaupan alalle tarkoitettu lainsäädäntö ei tunnista rajat ylittävässä verkkokaupassa vastuutahoa, johon viranomainen voisi kohdistaa vaatimuksia tai pakkokeinoja, sillä EU-valmistajaa, -maahantuojaa tai -jakelijaa ei tyypillisesti ole, Koivisto taustoittaa.

Kaupan liiton vaatimuksena on, että EU:n kuluttajatuotteiden turvallisuutta koskevan sääntelyn on koskettava myös EU:n ulkopuolelta tehtävää kuluttajakauppaa ja myös markkinavalvonnan on toimittava nykyistä tehokkaammin.

 

”Kustannusero kymmeniä prosentteja”

Mikäli kiinalaistavaraa eurooppalaisille markkinoille jakelevat markkina-alustat noudattaisivat samoja turvallisuus- ja laatustandardeja kuin Euroopan Unionissa toimivat, kustannusero kotimaisiin kauppoihin pienenisi.

Kaupan liitto kirjoittaa kysyneensä "Aasiasta tuotteita hankkivilta Kaupan liiton jäsenyrityksiltä arviota, kuinka monta prosenttia vähemmän olisi Kiinassa tai muualla Aasiassa valmistetun tuotteen hankintahinta yritykselle, jos se ei vaatisi eikä valvoisi EU:n turvallisuus- ja laatustandardien täyttymistä eli esimerkiksi erilaisiin materiaaleihin, valmistukseen tai kuluttajaturvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Lisäksi yrityksellä voi olla vielä ylimääräistä omavalvontaa ja omia, EU-standardeja tiukempia laatuvaatimuksia."

Ilmoitus

Vastausten perusteella pelkästään tuoteturvallisuuteen liittyvä kustannusetu aasialaiselle verkkokaupalle on kymmeniä prosenttiyksikköjä, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

 

Himoshoppailijalle hinta a ja o

Kaupan liitto viittaa tiedotteessaan Euroopan komission julkaisemaan Consumer Condition Scoreboard raporttiin, jonka mukaan suomalaiskuluttajien luottamus kotimaiseen kauppaan ja viranomaisiin on yksi Euroopan korkeimmista. Myös erimielisyyksien selvittäminen ilman tuomioistuimia on Suomessa toiseksi helpointa koko Euroopassa.

Usko kotimaiseen toimintaan saattaa kuitenkin johtaa harhateille.

Voivatko tottumus ja luottamus asiallisesti toimiviin viranomaisiin ja kauppaan luoda liiallista luottamusta myös ulkomaiseen etä- ja verkkokauppaan ja omaan kuluttajaturvaan ja tehdä kuluttajasta huolettoman verkko-ostajan, Kurjenoja kysyy Kaupan liiton tiedotteessa.

Kaupan Liitto kirjoittaa edelleen, että kolme viidestä suomalaisesta tekee ostopäätöksen nimenomaan hinnan perusteella. Aktiivisille digiostajille hinnalla on kaikkein suurin merkitys.

Kaupan liitto työstää parhaillaan digikuluttajien vastuullisuusasenteita kartoittavaa tutkimusta ja sen ennakkotulosten mukaan eniten verkosta ostavat ovat muita välinpitämättömämpiä tuoteturvallisuuden suhteen. Yli kolmasosalle himoverkkoshoppailijoista asialla ei ole erityistä merkitystä.

Ehkä viimeaikaiset surkuhupaisat käänteet kiinalaisten hengitysmaskien ja suojavarusteiden laadusta havahduttavat meidät arvostamaan eurooppalaisen tuoteturvallisuuden lisäksi myös sääntöjä noudattavia kauppojamme, Jaana Kurjenoja toivoo tiedotteen päätteeksi.