Kaaos tuotannossa – kirjakauppiaita varoitetaan: ”Koskaan ei ole ollut mitään vastaavaa”

”Vielä pahempi katastrofi”.

Pandemian aikana useat alat olivat todellisessa ylämäessä ja monet yritykset joutuivat myös antamaan periksi. Tilanne on ollut hankala muun muassa kirjakaupoille. Nyt eurooppalaiset kirjapainot varoittavat kustantajia, ettei kriisi ole läheskään selätetty.

Pandemia on nimittäin johtanut paperipulaan samalla kun sen kysyntä on ennätyssuurta. Se tarkoittaa, että monilla kustantajilla saattaa olla tiedossa viivästymisiä, mikä puolestaan saattaa johtaa korkeampiin hintoihin kirjakaupoissa. Asiasta kirjoittaa ruotsalainen alan lehti Svensk Bokhandel.

Ilmoitus

Paperin ja pahvin toimituksissa on ongelmia ”pehmeäsidoksen” osalta. Paperipulan taustalla on se, että ei ole puuta ja paperimassaa eikä siten myöskään paperia, Zane Johansson, Latviaan sijoitetun Livonia Printin myyntivastaava Ruotsissa sanoo lehdelle vapaasti suomennettuna.

Se tarkoittaa, että paperivolyymit ja tuotantovolyymit saattavat yhtäkiä nousta Europassa. Paine meillä on kova.

Pandemian seurauksena monet kustantamot Iso-Britanniassa ja USA:ssa saattavat nimittäin siirtää tuotantonsa Aasiasta Eurooppaan.

Ruotsalaiskustantamo Scandbook vahvistaa ongelman ja on sitä mieltä, etteivät he koskaan ole olleet vastaavassa kriisissä.

Olen työskennellyt graafisella alalla yli 40 vuotta eikä koskaan ole ollut mitään vastaavaa, päällikkö Alf Linder sanoo.

Pandemiatilanne Baltiassa on niin ikään palannut huolestuttavalle tasolle.

Tällä hetkellä meillä on 12-17 prosenttia sairaana tuotannossa, osastosta riippuen. Tartuntatapausten määrä maassa kasvaa räjähdysmäisesti taas ja kolmen kuukauden poikkeusolot on otettu uudestaan käyttöön, Zane Johansson sanoo.

Ilmoitus