Jeff Bezoksen viimeinen kirje – aikoo rakentaa maailman parhaan työpaikan

"Tämä on edelleen Päivä 1."

Jeff Bezos, Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja, on jättämässä toimitusjohtajan tehtävän verkkojätillä. Hän jättää tehtävän Andy Jassylle vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

Bezos kirjoittaa vuosittain kirjeen Amazonin osakkeenomistajille, jossa on aina tunnettu sitaatti, että jokainen päivä yrityksessä on Päivä 1. Nyt hän on lähettänyt viimeisen kirjeensä toimitusjohtajan ominaisuudessa, koska hän on luopumassa tehtävästä.

Ilmoitus

Kirje on tällä kertaa hieman pitempi ja siinä käsitellään monia eri asioita. Tarjolla on muun muassa tavallista enemmän numeroita, jotka kertovat täsmällisemmin Amazonin matkasta.

Jos mainitaan jotain, niin Bezos kertoo, että 60 prosenttia yhtiön jälleenmyynnistä tulee tänä päivänä heidän 1,9 miljoonalta kolmannen osapuolen myyjältään. Amazonilla on yli 200 miljoonaa jäsentä Prime-asiakasklubissaan ja yhtiö työllistää 1,3 miljoonaa henkilöä kautta maailman.

Jeff laskee myös miten paljon arvoa Amazon on luonut vuoden 2020 aikana ja luku on 301 miljardia dollaria.

Selvää on, että perustajaan on vaikuttanut myös viime aikojen kirjoitukset työolosuhteista Amazonin eri työpaikoilla. Ja että he voittivat ammattiyhdistyksen äskettäin järjestetyssä äänestyksessä, ei vaikuta tehneen miestä tyytyväiseksi.

Uskon, että meidän on tehtävä parempaa työtä koskien henkilöstöämme. Vaikka äänestystulos oli yksipuolinen ja meidän suora suhteemme henkilöstöön on vahva, minulle on selvää, että tarvitsemme paremman vision miten luomme arvoa henkilöstöllemme – vision heidän menestykselleen, Jeff Bezos kirjoittaa vapaasti suomennettuna.

Se vie hänet uuteen visioon yrityksen sisällä. Samalla kun he ovat maailman asiakasorientoitunein yhtiö, Jeffillä on myös kaksi muuta tavoitetta.

Meistä tulee maailman paras työantaja ja maailman turvallisin työpaikka.

Jeff Bezos aikoo panostaa näihin kahteen asiaan roolissaan hallituksen puheenjohtajana.

Ilmoitus

Olen keksijä. Siitä pidän eniten ja siinä olen paras. Siinä myös luon eniten arvoa. Odotan innolla pääseväni työskentelemään sen suuren tiimin intohimoisia ihmisiä kanssa, mikä meillä on Opsissa ja auttaa luomaan maailman parhaan työnantajan ja maailman turvallisimman työpaikan. Mitä tulee yksityiskohtiin, niin me Amazonilla olemme aina joustavia, mutta näkemysasioissa olemme itsepäisiä ja säälimättömiä. Emme ole koskaan epäonnistuneet, kun olemme jotain päättäneet, emmekä epäonnistu tässäkään.

Perustaja jatkaa nostamalla kestävän kehityksen toiseksi tärkeäksi alueeksi Amazonilla. Hän päättää kuitenkin siteeraamalla Richard Dawkinsin kirjaa The Blind Watchmaker, jolla hän tarkoittaa, että vision puolesta on taisteltava jatkuvasti ja että on oltava oma itsensä, mikä koskee myös Amazonia yrityksenä.

Haluan erityisesti kiittää Andy Jassya, joka halusi ottaa toimitusjohtajan rooliin. Se on rankka työ, jossa on paljon vastuuta. Andy on loistava ja hänellä on korkeimmista korkeimmat standardit. Lupaan sinulle, että Andy ei anna universumin tuhota sitä, mikä tekee meistä ainutlaatuisia. Hän tulee kokoaman sen energian, mikä tarvitaan pitämään meidät hengissä, mikä tekee meistä erikoisia. Siitä ei tule helppoa, mutta se on todella tärkeää. Ennustan myös, että siitä tulee tyydyttävää ja usein myös hauskaa. Kiitos Andy.

Teille kaikille; ole kiltti, ole oma itsesi, luo enemmän kuin mitä kulutat, ja älä koskaan anna universumin talloa sinua ympäristöösi. Tämä on edelleen Päivä 1.

 

Täältä voit lukea kirjeen kokonaisuudessaan.