Iso huoli kahvipulasta – ”edelleen epävarma tilanne”

Epävarma tilanne saattaa muuttua vieläkin pahemmaksi.

Kahvimarkkinat ovat tällä hetkellä epävarmassa tilanteessa, jonka seurauksena kahvin hinta on noussut korkeimmalle tasolle seitsemään vuoteen. Syynä tähän on Brasiliaa kiusaava pakkanen, mikä saattaa vaikuttaa ensi vuoden satoon ja johtaa pahimmassa tapauksessa kahvipulaan. Asiasta kirjoitti Ehandelin sisarsivusto joitakin päiviä sitten.

Lisää kylmiä tuulia saattaa olla tulossa eli markkinat ovat edelleen epävarmat. On aika todennäköistä, että pakkasen aiheuttamat vahingot vaikuttavat satoon ensi vuonna. Kokonaisuutta ei kuitenkaan tiedetä vielä ja on meneillään arviointi. Mikäli tulee edelleen uusia kylmiä tuulia ja lisää vaurioita, vahingot kasvavat entisestään. Toinen ongelma on, että Brasiliassa on ollut myös todella kuivaa ja puut olivat jo muutenkin väsyneitä, Minette Rósen, Nestlen raakakahvivastaava kertoo sisarsivustollemme.

Ilmoitus

Mitä tämä tarkoittaa kuluttajille ja iskeekö asia esimerkiksi kohonneena hintana, sitä on tällä hetkellä vaikea arvioida.

Markkinat ovat menneet 30 prosenttia ylöspäin vain viikossa ja jos tämä on pysyvä ilmiö, niin se heijastuu asiakkaisiin. Asiaan vaikuttaa kuitenkin monet tekijät ja on saatava parempi kuva kokonaisuudesta ennen kuin voi antaa kommenttia asiasta, hän sanoo.

Epävarmuus on siis tekijä, joka pistää tällä hetkellä kapuloita rattaisiin, vaikkakin Néstlellä pyritään olemaan rauhallisia sen edellä, mitä mahdolliset puutteet saattavat aiheuttaa.

Se mitä tapahtuu kun pörssi menee ylöspäin on, että se vaikuttaa kaikkeen kahviin, ei vain brasilialaiseen. Pulaa voi tulla, jos vauriot ovat mittavat. Samalla arabicapörssi on reagoinut voimakkaalla tavalla, joten myös kaikki arabica on vaikutuksen alla. Odotamme ja arvioimme, miten laaja tämä on. Markkinat ovat erittäin epävarmat tällä hetkellä johtuen kaikista vahvistamattomista tiedoista, mitä valuu sisään. Haluamme saada lisää faktaa siitä, miten laajasta vahingosta on kysymys ja on paljon asioita, jotka edelleen vaikuttavat siihen, miltä tulevaisuus näyttää.

Epävarmuutta lisää niin ikään se, että kansainvälisessä logistiikkaketjussa on jo nyt suuria huolia muun muassa containerpulan vuoksi.

Logistiikka ei ole edelleenkään helppo, koska korona vaikuttaa vieläkin tilanteeseen. Tällä hetkellä on täysi fokus monissa asioissa ja muun muassa containereiden saatavuus on yksi näistä asioista, Rosén kertoo.