IKEA voi joutua maksamaan sakkoja rahtikaaoksen jälkeen: ”Prosessi on meneillään”

Rahtialus on edelleen Egyptissä.

Haveriin ajautunut konttialus Ever Given, joka meni pohjaan Suezin kanavassa maaliskuussa, on edelleen Egyptissä. Mediatietojen mukaan meneillään on keskustelut miten pohjakosketus, joka tukki kanavan ja aiheutti jonoja ja myöhästyneitä tavaratoimituksia, käsitellään taloudellisesti.

Uutissivusto Lloyd´s Listin mukaan Ever Givenin omistaja on kertonut niin kutsutusta “general avaragesta”, mikä on merenkulullinen periaate ja sen mukaan kaikki, joilla on tavaroita aluksella, jakavat mahdolliset kustannukset haverin sattuessa. Se voi siis tarkoittaa, että Ikea, jolla on noin 100 konttia Ever Givenillä, voi joutua kaivamaan kuvettaan.

Ilmoitus

Tiedämme, että alus on edelleen Egyptissä ja että on meneillään keskustelut, joihin on otettu mukaan myös omistajat, joiden tavaroita on aluksella, Ikea Ruotsin lehdistöpäällikkö Mattias Hennius kertoo sähköpostitse Ehandelille.

 

Ei lasketa liikkeelle

Miten suurista summista on kysymys, sitä ei tiedetä, mutta Wall Street Journalin mukaan Egyptin viranomaiset ovat vaatineet miljardia dollaria muun muassa siitä työstä, mikä vaadittiin aluksen irtisaamiseksi. The Suez Canal Authority on myös ilmoittanut, ettei Ever Giveniä päästetä lähtemään, vaikka kanava on nyt auki, ennen kuin kompensaatiokysymys on saatu ratkaistua.

Se prosessi on meneillään eikä meillä ole tällä hetkellä mitään sanottavaa.

Mitä tulee Ikean tavaroihin, jotka ovat edelleen jumissa Egyptissä, Mattias Hennius suhtautuu asiaan rauhallisesti.

Arviomme mukaan, miten tämä vaikuttaa asiakkaisiimme, olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että vaikutus on minimaalinen.