IKEA tekee lopun epäreiluille palkoille – ”Voi löytyä yksittäisiä tapauksia”

“Tasoitettava”.

Kansainvälinen naistenpäivä kolkuttelee ovella ja silloin jos milloin otetaan puheeksi tasa-arvoiset palkat. Eikä tästä vuodesta näyttäisi tulevan mikään poikkeus. Ikea on yksi niistä yrityksistä, joka on jo lähettänyt tietoa siitä kuinka he tekevät töitä palkkojen kanssa.

Yhtiö kirjoittaa lehdistötiedotteessa: “Olemme ottaneet tehtäväksemme, että kaikilla on samanarvoiset palkat sukupuolesta huolimatta koko Ingka Groupissa vuonna 2021”. On siis selvää, että konsernin palkat eivät ole tasa-arvoiset tällä hetkellä. Miksi ei? Otimme yhteyttä Ikeaan saadaksemme tähän vastauksen.

Ilmoitus

Ikeassa teemme aktiivisesti töitä tasa-arvoisten palkkojen eteen ja seuraamme syrjintälakia. Teemme palkkakartoituksia huomataksemme, korjataksemme ja välttääksemme kohtuuttomat palkkaerot miesten ja naisten välillä, Gabriella Fredriksson, Equality Diversity & Inclusion Leader Ruotsin Ingka Groupista kertoo sähköpostitse toimitukselle.

Se tarkoittaa esimerkiksi, että tunnistamme työntekijöidemme ryhmiä, joilla on eri palkat, vaikka he tekevät samaa työtä. Jos on aukkoja, joita ei voi selittää esimerkiksi tekijöillä, kuten suorituskyvyllä, pyrkimyksenä on tasoittaa nämä, hän jatkaa.

 

Miksi palkat eivät sitten ole jo tasa-arvoiset, jos selvästikin teette tämän eteen töitä?

Ruotsin Ikealle tämä on itsestään selvä asia, jota seurataan ja jonka eteen tehdään aktiivisesti töitä jo vuosien takaa, eikä vähiten siksi, että se on lain mukainen vastuumme, mutta myös siksi, että se seuraa arvojamme kaikkien samanarvoisuudesta. Miltä tilanne näyttää muissa maissa emme voi vastata Ruotsista käsin. Ruotsissa meillä on tasa-arvoiset palkat, mutta kuten kaikissa organisaatioissa voi olla yksittäisiä tapauksia, joissa on poikkeuksia ja siksi teemme systeemaattisesti töitä huomataksemme nämä ja korjataksemme nämä. Tämä työ on jatkuvasti meneillään.

Gabriella Fredriksson kertoo, että Ingka Groupilla on ”kansainvälisesti kattava strategia, jossa on monia paikallisia toteutuksia”, joiden on oltava relevantteja yhtiön 31 markkinoilla. Kaikkiaan konsernilla on 160 000 työntekijää.

Tärkeintä on, että tasa-arvoisuus on integroitu kaikkiin työprosesseihimme, rekrytoinnista ylennyksiin. Että saavutamme asettamamme tavoitteet ei tarkoita, että voimme nojata taaksepäin – päinvastoin. Tasa-arvoisuus sukupuolien välillä on asia, jonka eteen meidän on tehtävä jatkuvasti töitä.

Ilmoitus