IKEA luopuu muovin käytöstä kuluttajapakkauksissa

”Muutos tapahtuu vaiheittain, ensin kaikissa uusissa pakkauksissa vuoteen 2025 mennessä ja nykyisen valikoiman tuotteissa vuoteen 2028 mennessä”.

IKEA työskentelee aktiivisesti kestävän kehityksen eteen ja sinikeltainen jätti ilmoitti viime viikolla luopuvansa kaikesta muovista kuluttajapakkauksissa vuoteen 2028 mennessä. Muutoksen taustalla on halu vähentää muovijätettä ja edistää alan pyrkimystä pakkausratkaisujen kehittämisessä niin, että keskipiste on uusiutuvassa ja kierrätetyssä materiaalissa.

Muovin poisjäänti tapahtuu asteittain. Ensin yhtiö vaihtaa uusien tuotteiden pakkaukset muovittomiin vuoteen 2025 mennessä ja nykyisen valikoiman kohdalla aikaa on vuoteen 2028 asti.

Ilmoitus

Huonekalujätti kertoo samalla vähentäneensä muovijätettä pakkausmateriaaleissaan jo nyt ja alle 10 prosenttia yhtiön käyttämistä pakkausmateriaaleista on muovia. 

Se, että luovumme muovin käytöstä kuluttajapakkauksissa, on seuraava iso askel, jolla teemme pakkausratkaisuista kestävämpiä ja tuemme yleistä sitoumustamme vähentää muovijätettä ja kehittää uusiutuvista sekä kierrätetyistä materiaaleista valmistettavia pakkauksia. Muutos tapahtuu vaiheittain tulevina vuosina, ja siinä keskitytään pääosin paperiin, koska se on sekä kierrätettävää, uusiutuvaa että laajasti kierrätettyä kaikkialla maailmassa, Packaking & Identification Manager Ruotsin Ikealta, Erik Olsen, kertoo.

Huonekalugigantti sanoo käyttävänsä vuositasolla yli miljardi euroa noin 920 000 tonniin pakkausmateriaalia. Muovin poisjättäminen kuluttajapakkauksista vaatii uusien ratkaisujen suunnittelua ja tiivistä yhteistyötä tuotekehitystiimien ja IKEA-toimittajien kanssa ympäri maailmaa.

Yhtiö mainitsee, että poikkeuksena saattaa olla jotkin IKEA Food-valikoiman tuotteista, joista saattaa löytyä muovia vielä vuoden 2028 jälkeen syystä, että ne ovat laatu- ja elintarviketurvallisuusstandardien turvaamia. Niiden muovi tulee kuitenkin uusiutuvista tai kierrätetyistä lähteistä.

Kekseliäisyys on osa IKEA-perintöä, eivätkä pakkaukset ole mikään poikkeus. Kuluttajapakkausten muovista luopuminen on epäilemättä haastava tehtävä tulevina vuosina. Muutoksen myötä pyrimme kannustamaan pakkausinnovaatioihin ja käyttämään toimintamme laajuutta ja kattavuutta, jotta voimme vaikuttaa myönteisesti koko alaan tuotantoketjuamme pidemmälle, Maja Kjellberg, Packaking Development Leader, Ruotsin Ikealta, sanoo.

IKEA kertoo asiasta tiedotteessa.