IKEA laittomista hakkuista: ”Emme peräänny”

”Meillä on kaksi vaihtoehtoa”.

Ikean alihankkija, ukrainalainen metsäyhtiö Velyke Bychkiv, hakkaa tervettä ja arvokasta luonnonmetsää sillä verukkeella, että puut olisivat sairaita tai kuolleita. Tämä on vastoin maan ympäristölakeja. Asian paljastaa ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet.

Tämä on herättänyt monia hyvinkin vahvoja tunteita. Niin pohjoismaiset kuin kansainväliset mediat ovat huomioineet asian ja ruotsalaisista poliitikoista tavallisiin asiakkaisiin ovat reagoineet.

Ilmoitus

Aikaisemmin huonekalujätti vastasi Aftonbladetille vain kirjallisessa muodossa, mutta lauantaina Ikea-konsernissa metsä- ja puukysymyksistä vastaava Ulf Johansson istui toimittajan kanssa saman pöydän ääreen.

Lennätämme juuri nyt kaksi meidän metsänkäyttöasiantuntijaamme Ukrainaan. Me emme tiedä tällä hetkellä, ovatko hakkuut, joista puhutte yhteydessä Ikeaan tai ovatko ne laittomia, mutta tutkimme asian pohjia myöten. He tulevat vaatimaan dokumentit hakkuista ja vierailemaan paikoilla, jotka nimeätte artikkelissanne. Näemme tämän todella vakavana. Se mitä me haluamme tietää on, onko puu tulleet Ikean toimitusketjuun ja ovatko hakkuut siinä tapauksessa laittomia, Ulf Johansson sanoo lehdelle.

Me emme halua olla yhteyksissä toimijoihin, jotka vetävät laitonta toimintaa siinäkään tapauksessa, että heidän puunsa eivät tule meidän tuotteisiimme.

Nyt Ikea on julkaissut myös tiedotteen, jossa painotetaan, että he ovat tietoisia asiasta ja etteivät he tule hyväksymään laittomasti hakattua puuta toimitusketjuissaan.

Ikea ei koskaan hyväksy laittomasti hakattua puuta ja teemme aktiivisesti töitä estääksemme riskin, että ne tulevat toimitusketjuumme. Näemme sen suurena vastuuna ja meillä on kattava turvallisuussysteemi ja säännöt, jotta voimme estää riskin, yhtiö kirjoittaa.

Turvallisuussysteemit ja säännöt, joihin viitataan, pitävät sisällään muun muassa, että vaatimuksena on dokumentit toimittajilta sekä ”yli 200 kontrollia vuodessa”, mitkä ovat käyttömetsöasiantuntioiden tekemiä.

Linjassa sen kanssa, miten me työskentelemme voimme vahvistaa, että meidän metsänkäyttöasiantuntijamme katsovat yksityiskohdittain niitä syytöksiä, jotka ovat nyt tulleet esiin Aftonbladetin artikkelissa. Jos saamme tietoa, mikä indikoi, että vaatimuksiamme ei seurata toimimme heti - kyseessä voi olla, että joko lopetamme yhteistyön toimittajan kanssa tai pakotamme heidät parannustoimenpiteisiin.

Kysymykseen aikooko Ikea lopettaa puuraaka-aineen ostamisen Ukrainasta vastaus ei ole yhtä yksinkertainen.

Ilmoitus

Meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko jättää Ukraina tai olla edelleen siellä ja vetää eteenpäin positiivista kehitystä ja meidän käsityksemme on, että kestävässä metsän käytössä ei ole kysymys perääntymisestä tai että vetäydytään ikävistä tilanteista.

Kysymys on siitä, että ollaan mukana ja luodaan ja otetaan vastuuta, mikä johtaa parannuksiin. Ikea käyttää alle 1 prosentin puuraaka-aineesta, joka hakataan Ukrainassa, mutta se ei estä meitä vastuun ottamisesta ja aktiivisesta osallistumisesta, jotta asiat tulevat paremmiksi.