Googlelle uusi reilun 4 miljardin euron EU-sakko

Käyttänyt asemaansa väärin.

Siitä ei ole kauan kun Google sai miljardisakon EU-komissiolta käytettyään asemaansa väärin hakumoottorinsa suhteen. Tuolloin yritys sai maksaa 2,42 miljardin euron sakon rangaistuksena.

Ilmoitus

Nyt EU on saanut valmiiksi tutkimuksensa koskien Googlen mobiilisen käyttöjärjestelmän Androidin käyttöä.  Tutkimuksen lopputuloksena Google saa uuden 4,34 miljardin euron sakon. BBC:n mukaan tämä on suurin EU:n koskaan langettama sakko.

Googlesta tehtiin #1

EU-komission mukaan Google on rikkonut lakia pakottamalla matkapuhelinoperaattorit ja puhelinvalmistajat asentamaan ja tekemään Googlen hakutyökalun oletukseksi saadakseen vaihdossa pääsyn yrityksen matkapuhelinsovellusten kauppaan. Tietojen mukaan yritys olisi myös muilla tapaa käyttänyt hyväksi asemaansa eristämällä mahdolliset kilpailijat mobiilista hakumaailmasta.

Sakkomäärän kerrotaan olevan korkea myös sen takia koska Google olisi tehnyt nämä mobiilisen vallankumouksen alkutaipaleella, jolloin teot ovat vahingoittaneet kilpailijoita kaikkein eniten. EU-komissio vaatii Googlea lopettamaan kyseiset toimet eli pakottamaan muille toimijoille palveluitaan, vaikka he haluaisivat vain yhden niistä.

Venäjä askeleen edellä

BBC:n mukaan Venäjällä Google antaa Android-mobiilien käyttäjien valita kolmen hakumoottorin välillä: Google, Yandex ja Mail.ru. Tämän mahdollisuuden kerrotaan olleen erittäin positiivista kotimaiselle hakumoottorille Yandexille.

Google ei tietenkään ole tyytyväinen päätöksen ja on ilmoittanut valittavansa tuomiosta. Hakujätin toimitusjohtaja Sundar Pichai julkaisi eilen pitkän lausunnon yrityksen blogissa, jossa hän selvittää Androidin myötävaikuttaneen useampiin valintamahdollisuuksiin, ei vähempiin.

- Nopea innovaatio, laaja tarjonta ja laskevat hinnat ovat klassisia tuntomerkkejä kovalle kilpailulle ja Android on mahdollistanut nämä kaikki. Päätös tyrmää liiketoimintamallin, joka tukee Androidia, joka taasen on luonut lisää valintoja kaikille, ei vähentänyt niitä. Aikomuksenamme on valittaa tuomiosta, Sundar Pichai kirjoittaa.

 

 

Ilmoitus