Gigantti lainaa tehokkaat tietokoneensa tutkijoiden käyttöön

Lähes 100 tietokonetta on liitetty maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkkoon, joka lahjoittaa koneen laskentatehoa tutkimuskäyttöön.

Elektroniikkajätti Gigantti kertoo eilen lähettämässään tiedotteessa valjastaneensa tehokkaimmat tietokoneensa tutkijoiden käyttöön. Tietokoneiden tarjoaman kapasiteetin avulla voidaan ratkoa monimutkaisia laskutoimituksia ja purkaa Covid-19 liittyvää dataa, mikä voi olla avain koronan aiheuttaman kriisin taltuttamiseen.

Normaalisti tietokoneet ovat esillä Gigantin myymälöissä. Niitä voi kokeilla ennen ostopäätöstä ja pelialueilla paitsi kokeillaaan, myös vietetään aikaa gaming-harrastuksen parissa. Viruksen vuoksi pelialueet ammottavat kuitenkin tyhjillään.

Ilmoitus

Näin ollen Gigantti liitti koneet maailmanlaajuiseen Folding@Home-verkostoon. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koneiden laskentatehoa lahjoitetaan tutkimuskäyttöön. Gigantti jatkaa uusien koneiden liittämistä verkkoon edelleen.

Idea tähän tuli kollegaltamme Nella Eräpalolta Kalevan Gigantista Tampereelta ja lähdimme heti selvittämään, miten nopeasti saisimme koneemme mukaan. Hienoa, että olemme saaneet jo näin monta konetta valjastettua hyötykäyttöön hyvän asian puolesta ja lisää koneita liitetään verkkoon koko ajan. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman moni myymälöidemme esittelykoneista mukaan tähän hankkeeseen, Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä kertoo yhtiön tiedotteessa.

 

Hankkeen valtava laskentakapasiteetti

Folding@Home on Standfordin yliopistossa 20 vuotta sitten kehitetty hanke, joka kokoaa tietokoneiden avulla keinoja erilaisten tautien, kuten syöpien, alzheimerin ja muiden vastaavien, selättämiseksi.

Nyt sitä yritetään hyödyntää koronan vastaisessa taistelussa.

Tästä hankkeesta innostuttiin meillä niin paljon, että osa giganttilaisista on halunnut liittää kotikoneensakin mukaan Gigantin Folding@Home-tiimiin. Myös yksityishenkilöt voivat lainata koneidensa laskentatehoa tähän hankkeeseen, Särkelä sanoo.

Koronan myötä monet kautta maapallon ovat lahjoittaneet hankkeelle laskentatehoa ja tällä hetkellä vapaaehtoisilta irronnut kapasiteetti on laskentateholtaan enemmän kuin seitsemän maailman tehokkainta tietokonetta yhteensä.

Gigantilla on meneillään myös muita hankkeita nyt, kun fyysiset kokoontumiset ovat tauolla. Yritys järjestää muun muassa netissä järjestettävän Counter-Strike: Global Offensive -turnauksen, jonka paikat menivät kuin kuumille kiville.

Ilmoitus