Amazon taas myrskynsilmässä – miljoonia tuotteita kaatopaikalle

Ei ainoastaan piraattikopioita.

Enää ei ole mikään erityinen uutinen, että Amazon heittää tuotteita menemään. Aiemmin tämä asia on noussut esille piraattikopioiden yhteydessä ja tuotteita on tuhottu sen takia.

Tällä kertaa on kuitenkin käynyt ilmi, että tavaroiden tuhoaminen menee tätäkin pidemmälle. Brittiläisen tv-kanavan ITV:n mukaan, joka on oleskellut salaa Amazon-varastolla Skottlannissa, tuotteita tuhotaan suuria määriä.

Ilmoitus

Kyseinen varasto käsittelee palautuksia suurilta osin Isoa-Britanniaa, mutta numerot, joita he ovat saaneet aikaisemmilta työntekijöiltä, osoittavat, että sadattuhannet tuotteet päättyvät kaatopaikalle viikottain.

Salainen kuvaus Amazonin Dunfermline-varastolla paljastaa tuhoamisen laajuudeen: Älyteeveet, kannettavat tietokoneet, dronet, hiustenkuivaajat, laadukkat kuulokkeet, kovalevyt, hirvittävät määrät kirjoja, tuhannet kasvomaskit – kaikki lajiteltuna bokseihin, joihin on kirjoitettu ”tuhoa”, ITV kirjoittaa.

Työntekijät ovat saaneet tietojen mukaan viikottaisen tavoitteen tuhota 130 000 tuotetta ja lähteiden mukaan esimerkiksi yhden viikon aikana huhtikuussa tuhottiin 124 000 tuotetta. Eikä kyseessä vaikuta olevan piraattikopiot. Työntekijöiden mukaan ei ole olemassa mitään erityistä kaavaa, mitä tuhotaan, vaan tuhoamisen kohteena ovat erilaiset tuotteet.

Tuotteet, joita ei ole myyty tai asiakas on palauttanut ne. Lähes kaikki näistä olisi voitu lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai niitä tarvitseville. Sen sijaan ne heitetään roskiksiin, kuljetetaan pois kuorma-autoissa (joita jäljitimme) ja ne heitettiin joko kierrätyskeskukseen tai vielä pahempaa, kaatopaikalle.

Reportaasi on saanut runsaasti huomiota Britanniassa ja The Guardianissa olleen reportaasin mukaan useat poliitikot ovat nyt kutsuneet Amazonin maajohtajan kokoukseen koskien tuhottavia tuotteita. Maan pääministeri Boris Johnson on niin ikään luvannut katsoa tapausta.

On tärkeää, että useammat tuotteet kierrätetään ja niitä ei tuomita tuhottavaksi tai poltettavaksi. Jokainen heitettävä tuote on tuhlausta arvokkailla ja rajallisilla resursseilla ja sen takia sitoudumme luomaan enemmän kierrätyksellistä taloutta jätteillemme ja resursseillemme, brittiläisen ympäristöministeriön puhemies sanoo julkilausumassa.

Amazon sanoo kuitenkin, ettei kaatopaikalle heitetä toimivia tuotteita.

Meidän prioriteettimme on myydä, lahjoittaa tai kierrättää tuotteet, joita ei ole myyty. Viimeisimpänä ulospääsynä lähetämme tuotteet energiakierrätykseen, mutta teemme kovasti töitä saadaksemme tästä tulevat kerrat nollaan, verkkokauppias sanoo julkilausumassa.

Ilmoitus