Amazon syytetään hintakartellista – korvausvaatimus

Kerran he olivat itse taistelemassa alemmista hinnoista.

Noin kahdeksan vuotta sitten Amazon oli taistelemassa suurten kirjakustantajien kanssa sähköisten kirjojen hintojen alennuksesta. Puhuttiin, että kustantajat halusivat mielellään ottaa noin 15 dollaria e-kirjasta, kun Amazonin mielestä hinnan ei olisi koskaan pitänyt ylittää 9,99 dollaria.

Konflikti päättyi niin, että Amazon kirjoitti monivuotisen sopimuksen viiden suurimman kirjakustantajan kanssa, mutta mitä tarkalleen ottaen sovittiin, sitä ei ole koskaan paljastettu.

Ilmoitus

Nyt, ironista kyllä, Amazonia vastaan on nostettu kanne, että he estävät kilpailua sähköisten kirjojen alalla ja pitävät hinnat korkealla. Asiasta raportoi muun muassa The Wall Street Journal.

Haaste osoittaa juuri näitä sopimuksia viiden suurimman kustantajan kanssa, jotka olisivat tämän mukaan ongelmien lähde. Sanotun mukaan kukaan ei saisi nimittäin myydä sähköisiä kirjoja halvemmalla kuin Amazon.

Amazonin sopimus kanssasalaliittoilijoiden kanssa merkitsee kaupan kohtuutonta rajoittamista, mikä estää kilpailukykyistä hinnoittelua ja johtaa siihen, että asianomaiset ja kuluttajat maksavat liikaa, kun he ostavat kirjoja ”The big fivelta” verkkokirjajälleenmyyjän kautta, joka kilpailee Amazonin kanssa. Vahinko on olemassa eikä häviä ennen kuin Amazon ja ”viisi isoa” pysäytetään, asianajotoimisto Hagens Berman kirjoittaa haasteessa, ruotsalaisen Svensk Bokhandelin mukaan.

Suurimpaan viiteen kuuluvat Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster ja Penguin Random House.

Kustantajien, joiden osuus on 80 prosenttia Yhdysvalloissa myydyistä kirjoista, on nyt lopetettava osallistuminen kilpailuttomaan hinnoitteluun.

Apple on aiemmin saanut syytteen vastaavasta toiminnasta ja he saivat maksaa noin 400 miljoonaa dollaria kuluttajille, joihin tämä oli kohdistunut. Nyt jää nähtäväksi onko Amazon syyllistynyt vastaavaan hintakartelliin. Haasteessa vaaditaan, että Amazon korvaa kuluttajille, jotka ovat ostaneet verkkokirjoja kilpailevilta jälleenmyyjiltä.