”Älypuhelimien hiilidioksidipäästöt yli seitsenkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana”

Eurooppalaisten pöytälaatikoissa lojuu arvioiden mukaan 700 miljoonaa älypuhelinta, joita ei käytetä.

Swappie, käytettyjen älypuhelimien verkkokauppa, muistuttaa tällä viikolla vietettävän kansainvälisen Maan päivän (22.4) edellä, että kuluttajien arkisilla valinnoilla on iso merkitys omaan ympäristöjalanjälkeen.

Swappie kertoo tiedotteessa, että älypuhelimien aiheuttamat CO2e-päästöt ovat kasvaneet 730 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2020 aikana niitä valui ilmakehään 125 megatonnia, ja jo se ei sano kovinkaan paljon, niin määrä vastaa 505 574 miljoonan tavallisella henkilöautolla ajetun kilometrin päästöjä.

Ilmoitus

Syynä kasvuun on se, että ihmiset haluavat mielellään puhelimen uusimman mallin, jolloin vanha jää johonkin pölyyntymään. Eurooppalaisissa kodeissa on tällä hetkellä arviolta lähes 700 miljoonaa älypuhelinta, joita ei käytetä.

Älypuhelimen valmistus on ympäristövoro, joka aiheuttaa leijonanosan, 85-95 prosenttia, laitteen hiilijalanjäljestä, sillä valmistukseen ja tarvittavien metallien louhintaan kuluu huomattava määrä energiaa.

Iso osa hiilijalanjäljestä aiheutuu älypuhelimien valmistuksesta. Moni suomalainenkin tietää, että älypuhelimia voi kierrättää, mutta aniharva laittaa puhelimet kiertoon. Esimerkiksi iPhone-puhelimesta voi saada kunnostamalla kuin uuden, jolloin laitetta voi käyttää vielä vuosia eteenpäin. Samalla kuluttaja saa laitteesta rahaa, Swappien Suomen markkinointipäällikkö Minttu Rautiainen sanoo.

Puhelimen kunnostaminen vähentää elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä 25-80 prosenttia mallista riippuen.

Puhelimen kunnostaminen ja käyttäminen uudelleen on ylivoimaisesti tehokkain tapa pienentää puhelimen ympäristöjalanjälkeä. Vaikka puhelinta ei enää saisikaan kunnostettua uuteen käyttöön, kannattaa puhelin silti kierrättää: näin puhelimen arvokkaat ja hankalasti louhittavat metallit saadaan uusiokäyttöön, Rautiainen muistuttaa.