Viranomaisille tulossa mahdollisuus sulkea yritysten verkkosivuja

Uuden EU-asetuksen voimaantulon jälkeen kuluttajaviranomaiset voivat sulkea yritysten verkkosivuja ja tehdä valeostoksia.

Ilmoitus

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies Katri Väänäsen mukaan kuluttajaviranomaiset odottavat paljon uudelta EU:n asetukselta, joka antaa viranomaisille jatkossa mahdollisuuden tehdä valeostoksia ja sulkea yritysten verkkosivuja.

Väänäsen sanoi Ylen aamu tv:n haastatelussa, että esimerkiksi huonekalualalla jotkut yritykset ovat pitäneet jatkuvia alennusmyyntejä, ja siksi niitä on viety markkinaoikeuteen.

Huijaukset yleistyvät

Katri Väänänen sanoi Ylelle, että verkkokaupassa huijaukset ja tilausansat näkyvät kasvavana trendinä.  Väänäsen mukaan rikolliset voivat esimerkiksi perustaa feikkiverkkokauppoja, joissa muka myydään edullisia brändituotteita. Asiakas ei kuitenkaan saa tilaamaansa tuotetta.

Tilausansoilla puolestaan tarkoitetaan tilanteita, joissa kuluttajille markkinoidaan esimerkiksi edullista laihdutustuotteen näytepakkausta.

Näytteen tilaaminen johtaa kestosopimukseen, jonka myötä kuluttajalle lähetetään kuukausittain tuotteita, jotka eivät olekaan niin edullisia. Lopulta sopimuksista on hankala päästä eroon.

Valeostot viranomaisten apuna

– Me voimme esiintyä kuluttajana ja tehdä vaikkapa verkkokaupassa ostoksia. Näin me näemme sen koko tilanteen, miten se prosessi menee, Katri Väänänen sanoi Ylelle.

Väänäsen mukaan kuluttajien olisi tärkeää oppia varomaan ja tunnistamaan epäilyttäviä verkkokauppoja. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, koska huijaukset on usein toteutettu taitavasti.

– Ei ole mikään häpeä tulla huijatuksi. Siitä kannattaa kertoa viranomaisille ja jakaa tietoa sosiaalisessa mediassa ja varoittaa muita, Väänänen sanoi.

Ilmoitus