”Viidennes suomalaisista jättää joululahjat ostamatta”

”Joulun trendilahjoja ovat pizzauunit, herätysvalot ja lihashuoltovasarat”.

Hintavertailusivusto Hintaopas selvitti suomalaisten joululahjasuunnitelmia. Tavallisimmin joululahjoihin käytetään 50-100 euroa (21 prosenttia) tai 101-200 euroa (20 prosenttia). Kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista ei kuitenkaan aio ostaa lainkaan joululahjoja ja 10 prosenttia käyttää rahaa vähemmän kuin 50 euroa. Viidennes ei siis hanki laisinkaan joululahjoja tai käyttää niihin alle 50 euroa. Viisi prosenttia aikoo kuitenkin laittaa lahjoihin yli 500 euroa.

Suunnitellut joululahjoihin käytettävät rahamäärät ovat pysyneet kutakuinkin samoina viime jouluun verrattuna. Pitkittyneellä koronakriisillä ei siis näyttäisi olevan suurta vaikutusta joulun hankintoihin. Huomionarvoista on, että viime vuonna peräti 43 prosenttia suomalaisista halusi suosia lahjahankinnoissa kotimaisia tuotteita tai palveluita. Tuo luku on nyt pudonnut 37 prosenttiin, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kommentoi tutkimuksen tuloksia.

Ilmoitus

Kyselyn mukaan suomalaiset myös hankkivat lahjansa ajoissa, jo 1-2 kuukautta ennen joulua (30 prosenttia). Sen jälkeen eniten ostetaan joulukuun alkupuolella (29 prosenttia) ja reilu neljännes, 27 prosenttia, aikoo hankkia lahjat alennusmyynneistä joulun jälkeen.

Monilla on toive säästää lahjahankinnoissa ja odottaa joulualen alkamista. On myös paljon niitä, jotka hoitavat ostokset viime tingassa: miehistä joka kymmenes (10%) ostaa lahjansa 1–3 päivää ennen joulua, naisista 6 prosenttia. Tämä voi olla fiksua, sillä datamme perusteella hinnat alkavat laskea jo 22.12., joten viime hetken joululahjashoppailijat voivat jo hyötyä alennuksista, Matinvesi-Bassett kertoo.

Edellisvuosien trendien mukaan vilkkain ostopäivä joulukuussa on sunnuntai 12. päivä. Viime vuonna kyseinen päivä, joka oli silloin 13. joulukuuta oli selkeästi suosituin päivä etsiä joululahjoja, Hintaoppaan datan mukaan. Sen jälkeen tuli maanantaina 14. joulukuuta. Toisin sanoen ostoryntäys tapahtuu noin 10 päivää ennen jouluaattoa.

 

Jouluale on vuoden toiseksi paras

Hintaopas vertasi joulualen hintoja viime vuoden marraskuun alun ja tapaninpäivän välillä (1.11.2020 ja 26.12.2020). Sen mukaan hinnat laskivat marraskuun alusta parhaisiin alennuspäiviin kokonaisuudessaan 2,4 prosenttia. Hinnat laskivat yhteensä 32 prosentilla tuotteista ja nousi 31 prosentilla tuotteista. Kolmanneksen tuotteista sai siis halvemmalla marraskuun alussa kuin joulualesta.

Välipäivän alet eivät yllä samalle tasolle kuin vuoden edullisin ostospäivä Black Friday, jolloin alennusprosentti oli esimerkiksi tänä vuonna 5 %. Kyseessä on kuitenkin vuoden toiseksi paras alejakso ja hyviä löytöjä voi tehdä, kunhan muistaa tutustua hintahistoriaan ja etsiä aidosti parhaat alennukset. Esimerkiksi talviurheiluvälineitä ja tuotteiden vanhempia malleja myydään usein edullisesti pois uusien mallistojen tieltä, Liisa Matinvesi-Bassett sanoo.

Hintaoppaan mukaan 16 prosenttia tuotteista oli viime vuonna 26.12 vähintään 10 prosentin alennuksessa ja tuotteiden keskimääräinen alennus oli 24 prosenttia. Alimmillaan hinnat olivat heti jouluaaton jälkeen 25.-26.12. Jos katsoo kokonaisuutta, niin joulun ajan hinnat aikavälillä 22.-31.12 ovat melko tasaiset koko ajan eikä Black Fridayhin verrattavissa olevaa yksittäistä huimaa alepäivää ole nähtävissä.

Parhaimmissa kategorioissa alennukset olivat viime vuonna jopa 30–35 prosenttia, joten voi olla fiksua säästää myös lahjaostoksia joulun jälkeiseen aikaan. Eniten alennettuihin tuotteisiin kuuluivat viime vuonna muun muassa erilaiset ruoankypsennysvälineet, Xbox One -pelit, digitaaliset kamerat ja parranajokoneet, Matinvesi-Bassett listaa.

Ilmoitus

 

***

 

Hintaopas ennustaa: joulun 2021 suosituimmat tuotekategoriat**

 1. Pizzauunit +458%
 2. Herätyskellot +289%, erityisesti wake-up light -herätyskellot
 3. PS5-pelit +274%
 4. Hierontalaitteet +174%, erityisesti lihashuoltovasarat
 5. Sähköpotkulaudat +127%
 6. Espressokoneet +94%
 7. Ilmankostuttimet +91%
 8. Hiustenkuivaajat +91%
 9. Peitot +87%, erityisesti painopeitot
 10. Lautapelit +66%
 11. Seksilelut +48%

** Tuotekategoriat, joiden suosio on noussut eniten marraskuussa 2021 viime vuoden vuoden marraskuuhun verrattuna. Prosenttiluku kertoo, kuinka paljon suosio on noussut. 

 

Suosituimmat joulualennusmyyntien kategoriat vuonna 2020

 1. Matkapuhelimet
 2. Kuulokkeet
 3. Pelikonsolit
 4. Televisiot
 5. Urheilukellot
 6. Näytönohjaimet
 7. Näytöt
 8. Kannettavat kaiuttimet
 9. Takit
 10. Älykellot

(Lähde: Hintaopas)