Viestintävirasto varoittaa huijauspuheluista

Älä soita takaisin.

Viestintävirastolle on raportoitu hälärihuijauksista, jotka ovat tulleet muun muassa +881- tai +675- alkuisista puhelinnumeroista. Numeroihin ei kannata soittaa takaisin.

Ilmoitus

Tyypillisessä hälärihuijauksessa puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Puhelimeen jää tieto vastaamattomasta puhelusta, jonka tarkoitus on houkutella vastaanottaja soittamaan takaisin tähän ulkomailla olevaan numeroon.

Viestintävirasto kertoo tiedotteessa, että EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Lisämaksullisten palvelunumeroiden laskutus ei välity televerkon yli ulkomailta Suomeen. Kuitenkin jo tavalliseen ulkomaan numeroon soittamisesta voi kertyä odottamattoman suuri summa huijareiden taskuun.

Kansainvälisiä suuntanumeroita, joista hälärihuijauspuheluita on viimeaikoina tullut paljon, ovat muun muassa:

  • +387 Bosnia ja Herzegovina
  • +675 Papua-Uusi-Guinea
  • +685 Samoa
  • +8818 GlobalStar
  • +8819 GlobalStar

Älä tee mitään

Jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, niin älä tee mitään. Puheluun vastaamisesta ei kerry laskua. Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle.

Teleyrityksiltä saadun tiedon mukaan Suomeen tulee hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain n. 1-2 %:iin yritetään soittaa takaisin, eli suomalaiset ovat kohtuullisen valveutuneita asian suhteen.