Verkosta ostetut tuotteet usein vaarallisia – Tukes teki laajan testin

Halpisverkkokauppojen sähkölaitteet, lelut ja lastentarvikkeet eivät ole turvallisia Tukesin testin perusteella.

Ilmoitus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostettuja suomalaiskuluttajien keskuudessa suosittuja tuotteita. Tukes testasi leluja, lastentarvikkeita, koruja ja sähkölaitteita. Useimmat eivät täyttäneet eurooppalaisia vaatimuksia.

- Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka. Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo lehdistötiedotteessa.

Kaikki testatut lelut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia

Kaikki Tukesin testeihin valitsemat, yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatteetta todettiin testeissä vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteet olivat räikeitä.

Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun näytteitä suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay. Koska verkkokaupat sijaitsevat Suomen ja EU:n ulkopuolella, suomalaisviranomaisten valvonta ei ylety niihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa.

Laturit turvallisuusriski

Tukes testautti halpisverkkokaupoista kuusi eri usb-laturia, joista viisi todettiin testeissä vaarallisiksi. Vaarallisissa tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara

- Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa. Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin, ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista sanoo lehdistötiedotteessa.

Asiakkaan vastuulla

Tukesin testit ovat osa tänään alkanutta Omalla vastuulla -viranomaiskampanjaa. Euroopan unioni on tänä vuonna aloittanut tuoteturvallisuuteen liittyvän yhteistyön suurten, EU:n ulkopuolisten, verkkokauppa-alustojen kanssa. Tukes on yhteydessä yhteistyössä mukana oleviin verkkokauppa-alustoihin ja pyytää niitä ottamaan Tukesin vaarallisiksi toteamat tuotteet pois myynnistä.

- Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo lehdistötiedotteessa.

Ilmoitus