Meistä jokainen on ostanut ja maksanut verkossa omia ostoksiaan. Olemme hakeneet postituksiamme eri paikoista ja niitä on toimitettu meille kotiin. Osan tuotteista olemme myös palauttaneet itsellemme sopimattomina. Monesti olemme myös innostuneet tai pöyristyneet verkkokauppapakkauksen avaamisesta.
Paytrailin joulukuun alussa julkaiseman raportin mukaan yhdeksi suurimmista verkkokaupan trendeistä vuonna 2022 nousee vastuullisuus. Omien kulutuspäätösten vaikutuksia arvioidaan koko ajan tarkemmin ja asiakkaiden vaatimukset yritysten konkreettisista teoista vastuullisuuden lisäämiseksi tulevat kasvamaan. Myös asiakaskokemuksen kohtaaminen tunnetasolla tulee olemaan nousussa ensi vuonna. Tunne, hyvä tai huono, määrittää pitkälti sen mistä asiakas haluaa ostoksensa tehdä.
Konkreettinen vastuullisuus
Vastuullisen liiketoiminnan merkitys on kasvanut jo pitkään ja varsinkin nuoret vaativat yrityksiä siirtymään pelkästä puheesta ja pintaa raapaisevasta viherpesusta oikeisiin tekoihin. Kiertotalouden mukaiset toimintaperiaatteet tulisi nyt jo viimein ottaa käyttöön. Huoli ilmaston ja myös maapallon tulevaisuudesta on suuri.
Tuotteen pakkaamisen tarvetta tulisi miettiä sekä rakenteen että materiaalin osalta tarkasti. Vain tarpeellinen pakkaaminen tulisi sallia ja ylipakkaamista välttää. Netti on täynnä unboxing-videoita, joissa avataan mitä mielikuvituksellisimpia pakkausratkaisuja. Liikaa pakkausmateriaalia sisältävät toimitukset saavat monet raivoihinsa ja kysymään oikeutetusti, että onko maapallon lompakossa varaa tähän turhuuteen.

Ostaminen on tunneasia.
Tunne on henkilökohtainen
Kokemus ostamisesta on tunneasia. Ihmisen luontaiseen personaan liittyvä turvallisuushakuisuus vaatii meitä pysyttelemään ennemmin positiivisessa kuin negatiivisessa kokemuksessa. Tunteen vahvuus on henkilökohtainen ja riippuu ihmisen luonteesta. Verkkokauppaostamisessa epävarmuus on aina läsnä. Moni asia voi mennä pieleen ennen kuin tilaamamme tuote on kädessämme. Näistä asioista yksi tärkeimmistä on pakkaus.
Pakkauksen tehtävä on tuoda tuotteet vahingoittumattomana valmistajalta asiakkaalle. Varsinkin tilattaessa kallista tuotetta huoli toimituksen onnistumisesta on koko ajan läsnä. Jos asiakas saa käsiinsä tuhoutuneen tai vaihtoehtoisesti yltiöpakatun tuotteen, tunnekokemus ei ole kovinkaan positiivinen.
Asenne ratkaisee
Suunniteltaessa verkkokauppaan soveltuvaa pakkausta tulee miettiä jo etukäteen sen matkaa koko elinkaaren ajalta. Nykyinen take-make-waste-kulttuuri tulee kääntää kiertotalousajattelun suuntaan. Tähän tarvitaan asennemuutosta. Pakkauksesta muodostuvan jätteen määrää tulisi arvioida jo ennen suunnittelun aloittamista. Silloin turha jäte voidaan luontevasti eliminoida pakkauksen elinkaaresta. Tämän jälkeen tulee vielä varmistaa, että tuote voidaan toimittaa asiakkaalle parhaalla mahdollisella tavalla tunnekokemus huomioon ottaen. Pakkaukset osallistuvat moniin erilaisiin prosesseihin elinkaarensa aikana. Tarkalla valmistelulla ja suunnittelutyöllä voidaan läpäistä täydellisesti monia niistä, mutta väistämättä joudutaan tekemään myös kompromisseja. Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että lopulta pakkaus selviytyy sille asetetuista tavoitteista hyvin.
Uudelleenkäytöstä tulevaisuuden kilpailuvaltti?
Kiertotalousajattelun mukaan materiaalien ja tuotteiden tulisi kiertää käytössä useamman kierroksen. Suomen kuitukierrätys Oy:n mukaan kuitupakkausten, joihin aaltopahviset pakkaukset myös kuuluvat, virallinen kierrätysaste Suomessa on 124 %. Tästä voimme siis todeta sen, että suomalaiset toimittavat tunnollisesti sekä omat että ulkomailta saapuvat kuitupakkaukset oikeisiin kierrätyslaatikoihin. Mutta voisiko pakkauksella olla joku muukin tehtävä kuin palata ensimmäisen käyttökerran jälkeen takaisin kuiduksi? Voisiko pakkauksen materiaalia hyödyntää jossain muussa käytössä ennen kuin sen kierrättää?

Käytetyn pakkauksen uudelleenkäyttö on osa kiertotaloutta.
Pakkauksen uudelleenkäyttöä tulee miettiä avoimin mielin ja innovatiivisesti jo suunnitteluvaiheessa. Verkkokauppapakkaukselle luonteva hyötykäyttö on palauttaa epäsopiva tuote takaisin tilauspaikkaan mutta muitakin tapoja varmasti löytyy. Uudelleenkäyttö voi parhaimmillaan luoda uutta liiketoimintaa ja asenne ratkaisee myös tässä asiassa. Kaiken tämänhetkisen tietämyksen voi kyseenalaistaa ja siirtyä tarkastelemaan ongelmaa tulevaisuuden näkökulmasta.
Kiertotalouden mukaista pakkaussuunnittelua ja innovatiivisia verkkokauppapakkauksia löydät DS Smithiltä. Tutustu ratkaisuihimme ja jätä yhteydenottopyyntösi osoitteessa dssmith.com/