Verkkokauppaostoksissa piilee vaara

Turvallisuuspuutteita löytyy.

Kuluttajilla on oikeus odottaa, että verkkokaupoista ostetut tuotteet ovat vaarattomia. Mutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) huomauttaa, että asiakkaan on itse tutustuttava etukäteen tuotteesta annettuihin tietoihin ja verkkokauppaan.

Ilmoitus

Viranomaiset eivät tarkasta tuotteita ennakolta, vaan vastuu tuotteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä.

- Verkkokaupassa kuluttajan kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä tuotteeseen ei voi etukäteen tutustua samalla tavalla kuin kivijalkakaupassa. Tukes ja Ruotsin Elsäkerhetsverket ovat havainneet paljon turvallisuuspuutteita esimerkiksi verkossa myytävissä USB-latureissa, kertoo Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula lehdistötiedotteessa.

Tarkasta listalta

EU:ssa markkinoilla olevien tuotteiden pitää täyttää EU-lainsäädännön ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset, Suomessa Suomen lainsäädännön. Jos verkkokauppa on suomenkielinen, pitää myytävien tuotteiden täyttää Suomen lainsäädännön vaatimukset. Suomessa useiden tuotteiden turvallisuutta valvoo Tukes.

Tukesilta neuvotaan varmistamaan keneltä tuotteen ostaa, tarkastelemaan mitä tietoja tuotteesta annetaan ja tutustumaan tuotteen käyttöohjeisiin ja varoitusmerkintöihin.

- Voit tarkistaa vaarallisiksi ja vaatimustenvastaisiksi todetut tuotteet EU-komission vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän tai Tukesin markkinavalvontarekisterin listoilta.