Verkkokauppa.com ennustaa älytuotteiden nousijat tänä vuonna

”Älylukot, huippuhalvat valvontakamerat ja älyohjattavat ilmankostuttimet”.

Verkkokauppa.com ennustaa tiedotteessa, että suomalaiset panostavat seuraavaksi kodin turvallisuuteen ja asumismukavuuteen. Verkkokaupan asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna koteihin ostetaan älylukkoja, edullisia valvontakameroita, älyohjattavia ilmankostuttimia ja sähköautojen älykkäitä latausasemia.

Seuraava suuri trendi ovat älylukot, joista tulee valtavirtaa, koska ne tuovat joustavuutta, kulunvalvontaa ja ovat pirun näppäriä unohtamatta asumisturvallisuutta. Älylukitusta valitessaan kuluttaja saa päättää, aukeaako lukko perinteisellä avaimella, mobiilisovelluksella, geolokaation avulla oven eteen saavuttaessa, äänitunnisteella, bluetoothilla tai koodilla, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Juha Harju sanoo tiedotteessa.

Ilmoitus

Hän kertoo niin ikään, että kodin turvallisuutta parannetaan helppokäyttöisillä valvontakameroilla, joista on riisuttu ylimääräiset ominaisuudet. Eikä näillä kameroilla valvota vain kiinteistöä. Hänen mukaansa valvontakamera ostetaan usein myös silloin, kun perheeseen hankitaan koiranpentu, jonka puuhailuja voi valvoa mobiilisovelluksen kautta.

 

Mukavuutta asumiseen

Älylaitteilla haetaan mukavuutta asumiseen. Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Juha Oravan mukaan älyratkaisuilla asumisesta voi tehdä "yltiörentoa". Yksi esimerkki on sleep sensory-ratkaisu, joka sammuttaa television ja valot pois päältä, kun asukas käy nukkumaan. Ja robotti-imuritkin muuttuvat vain kätevämmiksi, kun nekin osaavat jo tyhjentää säiliönsä itse.

Alati suosiotaan kasvattava viherkasviharrastus saa monen sijoittamaan tänä vuonna älykkääseen ilmankostuttimeen, jonka voi esimerkiksi panna tuuttaamaan älykkäästi höyryä silloin, kun huoneiston ilmankosteus laskee alle määrätyn arvon. Kuumat kesät tulevat kasvattamaan varmuudella älykkäiden ilmastointilaitteiden ja ilmalämpöpumppujen suosiota, Orava kertoo.

Sähköautojen lisääntyessä myös latausasemien suosio kasvaa. Älykkään latausaseman avulla näkee niin akun tilan kuin sähkönkulutuksen.

Verkkokauppa.comin myyntidatan mukaan viime vuoden hittituotteita älylaitteiden osalta olivat älykkäät ulkovalot, etäohjattava pistorasia, Philips Hue älykäs lamppu sekä hittituotteiden hittituote: robotti-imuri.

 

***

Ilmoitus

Verkkokauppa.comin asiantuntijoiden vinkit kodin älyllistämiseen

 

  1. Älä suotta hötkyile, vaan lähde liikkeelle yhdellä ainoalla tuotteella

Koko kotia ei tarvitse älyttää kerralla. Jos mahdollista, lähde rakentamaan älykotia saman valmistajan älylaitteilla. Näin pystyt varmistamaan, että älykodin laitteet pystyvät tulevaisuudessakin keskustelemaan keskenään, kun perheeseen tuodaan uutta älyteknologiaa.

 

  1. Luo älykotisi laitteille näppäriä rutiineja saadaksesi kaiken irti älykkäästä elektroniikasta

Määrittele esimerkiksi mitä tapahtuu, kun lähdet kotoa. Voit määrittää äänikomennolle ”I’m leaving” rutiinin, jossa televisio ja valot sammuvat, robotti-imuri aloittaa työnsä ja kodin valvontakamerajärjestelmä käynnistyy.

 

  1. Valitse kodin juttelukaveri kielimieltymyksesi ja kunnianhimosi mukaan

Puheohjauksen pyhä kolminaisuus on Amazonin Alexa, Googlen Assistant ja Applen Siri. Valitse kodin juttelukaveri sen mukaan, millä kielellä haluat keskustella ja kuinka kunnianhimoisesti älykotiasi varustelet. Suomessa suosiossa on Apple ja sen kodin älylaitteet yhdistävä HomeKit-järjestelmä, sillä suomalaiset pitävät suomea puhuvasta Siristä. Huonona puolena on, että HomeKit-tuettuja laitteita on kolmikosta vähiten. Vielä saa tovin odottaa, että Googlelle voi puhua suomea – ruotsiksi voi jo komentaa.

 

  1. Suosi yhteensopivuutta, vältä suttasekundaa

Älykodin ohjausyksikköä eli smart home hubia valittaessa on tärkeää selvittää, kuinka monta älylaitetta ja valmistajaa se kykenee yhdistämään kokonaisuudeksi. Kaikki laitevalmistajat lupaavat paljon, mutta moni mahdollistaa kommunikaation vain omien laitteidensa välillä. Hubia hankkiessa ole siis tarkkana, minkälaisia laitteita taloudessa jo käytetään ja minkälaisia tullaan käyttämään. (Lähde: Verkkokauppa.com)