Verkkokaupan tuomio: Näin käy, jos Facebook ja Instagram katoavat Euroopasta

”Ei ole olemassa vaihtoehtoa”.

Viime vuonna Facebook vaihtoi nimensä Metaksi, jättiyhtiö, joka omistaa Facebookin ja Instagramin. Äskettäin Metalta tuli osavuosikatsaus ja siitä ilmenee, että yhtiö saattaa sulkea kyseiset verkkoalustat EU:ssa.

Käytännössä se tarkoittaisi, ettei näitä voisi käyttää unionin alueella. Syynä tähän on EU-lainsäädäntö datan siirrosta. Tämä laki voi Metan mukaan estää heitä siirtämästä, säästämästä ja käsittelemästä dataa EU-käyttäjiltä amerikkalaisilla palvelimilla.

Ilmoitus

Mutta miten suuri tämä riski on, että Meta oikeasti jättäisi EU:n? Aika pieni, sanoo Dan Svantesson, ruotsalainen oikeustieteen professori, joka vaikuttaa tänä päivänä Bond-yliopistossa Australiassa. Metan uhkaukselle ei kuitenkaan pidä viitata kintaalla, hän painottaa.

Tällaisella kehityksellä on niin suuri vaikutus tilanteeseen kaikesta huolimatta, että se pitäisi ottaa vakavasti. Eurooppalaiset markkinat ovat tärkeät ja Meta on investoinut paljon Eurooppaan. Voidaan myös mainita, että yhtiö on jäänyt eurooppalaisille markkinoille siitä huolimatta, että EU ja EU:n jäsenmaat ovat eri tavoin asettaneet kovat paineet yhtiölle, Dan Svantesson sanoo Ehandelille.

 

Juridinen suoja

Tämä puhuu sen puolesta, että techjätti tulee tälläkin kertaa tekemään kaikkensa löytääkseen ratkaisun. Mutta ilmiö on huomiota herättävä, Svantesson sanoo.

Oikeastaan on kiinnostavinta, että tilanne, joka on nyt syntynyt osoittaa miten tärkeää on löytää järkevät ratkaisut käyttäjädatan siirtoon maiden välillä. Tämä on asia, jonka kanssa useat organisaatiot työskentelevät. Meidän käyttäjien on voitava luottaa, että meillä on kunnollinen ja käytännössä tehokas juridinen suoja myös näissä tilanteissa.

 

Tärkeä muistutus

Hän muistuttaa, että Australiassa on menty vastaavan tilanteen läpi. Niin Google kuin Facebook uhkasivat jättää australialaiset markkinat vuoden 2021 alussa. Ja Meta sulki väliaikaisesti autralialaismedioiden ja viranomaisten Facebook-sivuja. Tämä sen jälkeen kun uusi laki hyväksyttiin eduskunnassa. Sen mukaan jättien on annettava taloudellista korvausta julkaisijoille - kun he julkaisevat heidän materiaaliaan, esimerkiksi uutisartikkeleita.

On tärkeä muistutus, miten riippuvaisiksi olemme itsemme tehneet näistä palveluista ja Eurooppa läpikäy hieman samaa asiaa nyt. Ilmoittelu Metan alustoilla on tärkeä osa monen yrityksen markkinointia. Joten on selvää, että monet kärsisivät ainakin vähän aikaa kunnes muut alustat mahdollisesti täyttävät tyhjiön. Pitäisi myös huomioida, että monet viranomaiset ovat tehneet itsestään näistä alustoista riippuvaisen.

Ilmoitus

Mitä vaihtoehtoja on Facebookille ja Instagramille?

On luonnollisestikin yrityksiä, jotka haluavat ottaa Metan markkinaosuudet. Ja GDPR antaa meille käyttäjille oikeuden siirtää datamme muualle. Mutta monilla olisi ongelmia tällaisten siirtojen kanssa. Enkä ole itse aivan varma, että tällä hetkellä on itsestäänselvää vaihtoehtoa.

 

Osake puristuksessa

Ehandel kysyi myös joiltakin verkkokauppiailta miten he näkevät sen, että Meta jättäisi Euroopan. Yksi vastanneista on Revolution Racen perustaja ja toimitusjohtaja Pernilla Nyrensten. Hän ei näe suurta riskiä, että yhtiö oikeasti jättäisi Euroopan.

Tuntuu epätodennäköiseltä. Se tarkoittaisi siinä tapauksessa menetettyjä tuloja Metalle ja osake on jo nyt aika puristuksissa, kun Facebookia käytetään vähemmän päivittäin. Kyseessä on todennäköisesti turhautuminen, miten Metaan vaikuttaa Applen IOS 14 tulo (joka vaikeuttaa kolmannen osapuolen datan jäljittämistä, toim. huom.) ja EU:n GDPR-säädökset. Arvaukseni on, että he yrittävät käyttää lihaksiaan saadakseen läpi muutoksen, Pernilla Nyrensten sanoo Ehandelille.