Varaosat verkosta – digitaaliset varastot liiketoiminnaksi

Verkkokauppa avaa mahdollisuuden kilpailuttaa varaosien valmistajia ja tavarantoimittajia.

Ilmoitus

Teknologian tutkimuskeskus VTT arvioi, että digitaaliset varaosat voivat muodostaa 10 vuoden päästä jopa prosenttia varaosien miljardien arvoisesta liiketoiminnasta. VTT ja Aalto-yliopisto tutkivat kaupallisia mahdollisuuksia ja teknologiaa Tekesin Teollinen internet -ohjelman hankkeessa.

- Nyt on oikea aika seurata kehitystä, jotta ei häviä kilpailijoilleen, Aalto-yliopiston tulevaisuuden tuotantomenetelmien professori Jouni Partanen sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Digitaaliset varastot ja 3d-printtaus

Verkkokaupan etu on muun muassa se, että osia voidaan säilyttää digitaalisissa varastoissa. Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT arvioivat viime vuonna selvityksessään, että viisi prosenttia varaosista voitaisiin säilyttää digitaalisissa varastoissa. Tämä tuo tutkijoiden mukaan merkittäviä kustannussäästöjä.

Tärkeä osadigitaalista valmistusta on nopea 3d-tulostaminen. Teknologiayhtiö Metson digitalisaatiojohtaja Jani Puroranta kertoo Kauppalehdelle, että yhtiön My.metso.com-verkkokaupan kautta myydään varaosia jo kymmenillä miljoonilla euroilla vuodessa.

- Uskomme tämän olevan yksi nopeimmin kasvavista liiketoiminnoistamme lähivuosina, Jani Puroranta sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Metso aloitti 3d-printtausteknologioiden tutkimuksen metallisille venttiilikomponenteille kolmisen vuotta sitten. Ensimmäinen 3d-tulostettuja osia hyödyntävä asiakastoimitus lähti Helsingin-tehtaalta elokuussa.