Verkkokauppa avaa mahdollisuuden kilpailuttaa varaosien valmistajia ja tavarantoimittajia.
Teknologian tutkimuskeskus VTT arvioi, että digitaaliset varaosat voivat muodostaa 10 vuoden päästä jopa prosenttia varaosien miljardien arvoisesta liiketoiminnasta. VTT ja Aalto-yliopisto tutkivat kaupallisia mahdollisuuksia ja teknologiaa Tekesin Teollinen internet -ohjelman hankkeessa.
- Nyt on oikea aika seurata kehitystä, jotta ei häviä kilpailijoilleen, Aalto-yliopiston tulevaisuuden tuotantomenetelmien professori Jouni Partanen sanoo Kauppalehden haastattelussa.
Digitaaliset varastot ja 3d-printtaus
Verkkokaupan etu on muun muassa se, että osia voidaan säilyttää digitaalisissa varastoissa. Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT arvioivat viime vuonna selvityksessään, että viisi prosenttia varaosista voitaisiin säilyttää digitaalisissa varastoissa. Tämä tuo tutkijoiden mukaan merkittäviä kustannussäästöjä.
Tärkeä osadigitaalista valmistusta on nopea 3d-tulostaminen. Teknologiayhtiö Metson digitalisaatiojohtaja Jani Puroranta kertoo Kauppalehdelle, että yhtiön My.metso.com-verkkokaupan kautta myydään varaosia jo kymmenillä miljoonilla euroilla vuodessa.
- Uskomme tämän olevan yksi nopeimmin kasvavista liiketoiminnoistamme lähivuosina, Jani Puroranta sanoo Kauppalehden haastattelussa.
Metso aloitti 3d-printtausteknologioiden tutkimuksen metallisille venttiilikomponenteille kolmisen vuotta sitten. Ensimmäinen 3d-tulostettuja osia hyödyntävä asiakastoimitus lähti Helsingin-tehtaalta elokuussa.