Valtiolta tuki sähköpyörille – Verkkokauppa nosti hintoja

Suosittu malli kallistui 100 euroa.

Ilmoitus

Liikenne- ja viestintäministeriö aiheutti maanantaina pienen myrskyn mediassa, kun se ehdotti 400 euron tukea sähköavusteisten polkupyörien hankntaan. Ehdotuksessa tukeen olisivat oikeutettuja yksityishenkilöt ja tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa, ministeriön tiedotteessa kerrotaan. Vastaava tuki on jo käytössä muun muassa Ruotsissa.

Markkinat reagoivat nopeasti

Kuten ehkä olisi voinut odottaa, markkinat reagoivat nopeasti tilanteeseen, siirtämällä luvatun tuen hintoihin.

Ensimmäisten joukossa asialle ehti Verkkokauppa.com, joka nosti suositun sähköpolkupyörän hintaa samantien 100 eurolla. Esimerkiksi GZR Pedelec Fat 4.0 -sähköpyörä maksoi 699,90 euroa ennen kuin liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus oli tullut julki ja 799,90 euroa sen jälkeen. Yhtiö nosti ilmeisesti kautta linjan kaikkien sähköavusteisten polkupyörien hintaa keskimäärin 50 eurolla.

Verkkokauppa.com kuitenkin kiistää, että uutisointi olisi vaikuttanut sähköpyörien hinnoitteluun.

- Verkkokauppa.com hinnoittelee tuotteita jatkuvasti eri syistä johtuen. Tällä hetkellä sähköpyörissä on ollut hintojen nostopainetta rahtihintojen, valuuttakurssivaihteluiden, sekä sähköpyörien tuotekehityksen johdosta. Olemme muun muassa tehneet itse maahantuomiemme pyörien osalta akkutestauksia varmistaaksemme akkujen luotettavan toimivuuden ja pitkän keston myös tulevaisuudessa. Testauksen hintavaikutus per pyörä voi olla kymmeniä euroja, web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe kertoo Talouselämälle.

Tuen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja sitä voisi hakea Trafilta verkkohakemuksella 1. heinäkuuta 2018 alkaen. Tukea voisi saada myös takautuvasti, jos on hankkinut uuden sähköpyörän 1. huhtikuuta jälkeen. Hankintatuki rahoitettaisiin vuosille 2018–2021 sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatukeen ja muuntotukiin varatuista rahoista.

Tuen saaminen sähköpyörän hankintaan edellyttää lakimuutosta vähäpäästöisten autojen hankintatukea koskevaan lakiin.

- Lakimuutos on osa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteitä, jotka on määrä julkistaa tämän viikon perjantaina. Muutos tähtää hallitusohjelman biotaloutta ja puhtaita ratkaisuja koskevan hankkeen tavoitteiden toteutumiseen, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Ilmoitus