Valtio vaatii vastauksia Zaralta

”Kopioitu, yksityistetty ja kapitalisoitu”.

Meksikon kulttuuriministeri Alejandra Frausto syyttää muotiketju Zaraa kulttuurin kaupallistamisesta.Täsmällisemmin he osoittavat mekkoa, jota he pitävät kopiona Meksikon alkuperäiskansan ”huipil”-mekosta, joka on osa paikallisten naisten identiteettiä.

Kuvio koostuu vanhoista symboleista, jotka on suhteutettu yhteiskuntaan, historiaan ja maailmankuvaan, kulttuuriministeri kirjoittaa avoimessa kirjeessä.

Ilmoitus

Meksiko vaattii nyt virallista selitystä millä perusteilla he ovat kopioineet, yksityistäneet ja kapitalisoineet kulttuuriomaisuuden ilman, että sen alkuperää on kerrottu tai että siitä on kompensoitu kyseiselle kansanryhmälle.

Zaran lisäksi syytetään myös kahta muuta muotiyhtiötä Anthropologie, sisaryhtiö Urban Outfittersille, sekä brittiläistä Patowlia. Anthropologie on myynyt shortseja, joiden muotoilu ja kuvio tulevat meksikolaiselta Mixe-kansalta Santa Mariassa ja Patowl on myynyt lyhythihaisia paitoja, joiden sanotaan olevan ”täydellinen kopio alkuperäiskansojen vaatteista”.

Inditex, joka omistaa Zaran, sanoo sähköpostitse uutissivusto Reutersille, että he eivät ole kopioineet muotoilua tietoisesti eivätkä ole saaneet inspiraatiota Meksikon perinteisistä vaatteista, kuten väitetään.

Anthropologie ja Patowl eivät ole kommentoineet kritiikkiä.